Брат на загинало при автомобилна катастрофа преди 11 години момиче преобърна съдебната практика в България. Васил Апостолов осъди държавата да му плати обезщетение заради смъртта на сестра си. Битката на мъжа, продължила цяло десетилетие, се превърна в прецедент - това е първият случай, в който близък на починал при катастрофа получава компенсация. Парите Васил вложи в изграждането на чешма в двора на Бачковския манастир - в памет на починалата си сестра.

Преди 11 години Васил Апостолов губи сестра си в катастрофа. 19-годишната Славена и още четирима младежи загиват на пътя Пловдив-Асеновград. По онова време Васил отглежда сестра си сам, тъй като родителите им са на гурбет в чужбина.

"След като родителите ми бяха обезщетени имах разговор с адвоката, който ми обясни, че аз като брат нямам право на обезщетение, тъй като съдът се позовава на някакво решение от 1962 г., ако не се лъжа. Почувствах се доста дискриминиран", разказва той пред БНТ.

След дълга съдебна битка през януари тази година Върховният касационен съд решава мъжът да бъде компенсиран за смъртта на сестра си. Така се отменя старото тълкувателно решение, което не даваше право братя, сестри, баби и дядовци да бъдат обезщетени.

С обезщетението от 12 000 лева Васил ще покрие разноските по градежа на чешма, която е построил в памет на сестра си. Каменното съоръжение се намира в двора на Бачковския манастир, където от години Васил работи като секретар. Игуменът архимандрит Самуил е благословил изграждането ѝ.