До 17 юни ще се поставят колчета по първокласния път през Кресненското дефиле, за да се ограничи изпреварването. Неправилното изпреварване в този участък от автомагистрала "Струма" е основната причина за пътните инциденти. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на международната конференция по пътна безопасност "Визия Нула за Балканите" вчера.

По думите му, над 80 са участъците със завишен процент на пътно-транспортни произшествия, спешно ще бъдат взети мерки за най-опасните сред тях. 

"7 са рискови в последните 3 години, но не са предприети мерки. Ще бъде въведена постоянна организация на движението, за да се ограничи възможността на водачите да изпреварват неправилно или да превишават скоростта, като трасетата ще бъдат ремонтирани", съобщи Караджов.

Участъкът край Ихтиман на магистрала "Тракия" ще се обезопаси, като краткосрочно ще бъдат ремонтирани местата, на които се образува аквапланинг. За участъка е предвиден и цялостен ремонт. За пътя Русе - Велико Търново, на кръстовището на Бяла и в селата Поликраище и Самоводене е предвиден текущ ремонт. За Прохода на Републиката се изготвя технически проект за основен ремонт, а дотогава на участъците от пътя с концентрация на инциденти ще се поставят нови маркировка и пътни знаци. По пътя София - Варна при село Микре ще се поставят колчета за ограничаване на изпреварването и ще се подобри пътната сигнализация.

Вицепремиерът припомни, че тази година е планиран ремонт на около 3000 км от републиканската пътна мрежа. През тази година ще се ремонтират автомагистралите и пътищата първи клас. Ще бъдат подновени маркировката, мантинелите, а всички стари знаци и тези с негодна светлоотразителност, ще бъдат сменени с нови. Всичко това ще бъде извършвано при изключително строг контрол и използване на модерни технологични средства, категоричен беше регионалният министър.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите, че до 17 часа днес движението по пътя Кресна-Сандански от 392-ри до 402-ри км трябва да е с повишено внимание заради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.