Сред маскираните статуи са тези на Евлоги и Христо Георгиеви, както и на Пенчо и Петко Славейкови.
Информацията е, че това е протест срещу уволнението на архитект Йорданка Кандулкова, която ръководеше Националния институт за паметниците на културата.

При отстраняването й от длъжност, Кандулкова заяви, че не са й съобщили уволнението в очите, а с писмо са й казали да си ходи. Един от мотивите за това е изразено от нея мнение в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас.

Според Министерството на културата с позицията си по случая тя е уронила доброто име на работодателя си.

По-рано архитекти организираха петиция срещу уволнението на арх. Йорданка Кандулкова и призоваха министър Вежди Рашидов да я възстанови на поста.
Петицията в защита на Кандулкова е разпратена до директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и до посланиците на всички държави от ЕС в София.

В отворено писмо до премиера министрите на културата и правосъдието, омбудсмана и други държавни институции колективът на института за паметниците на културата заявява, че причините, посочени като мотиви за уволнението на Кандулкова, не отговарят на истината и са незаконосъобразни. Колегите на отстранената директорка изтъкват много нейни заслуги и успешно проведени дейности и заявяват, че застават зад нея.