Двама скулптори, чиито имена са сред групата интелектуалци, поискали колекцията на покойния Светлин Русев да бъде обществена и изразили опасения относно това как ще бъдат запазени творбите му, са искали да ходят в моргата да правят отливка на ръката му. За скандалния случай разказа пред bTV дъщерята на починалия през май художник доц. Ралица Русева.

Тя не разкри имената на двамата скулптори, но ги обвини, че искат да се възползват от баща й.

Те не могат да се примирят с това, че вече по никакъв начин няма да могат да се възползват от баща ми – било то от наследството му, било то от името му. В деня, когато баща ми почина, те да искаха да ходят в моргата да правят отливка на ръката му, защото трябва да извадят още и още от него”, коментира Русева.

Дъщерята на Светлин Русев определи отвореното писмо на интелектуалците като интрига. Според нея, писмото, което беше изпратено до институциите, е атака срещу нея и семейството ѝ.

При положение, че някои от инициаторите на това писмо са ми се обадили ден-два преди това и не са казали даже и дума, очевидно нещата не са наред”, коментира Русева. По думите ѝ писмото се представя като подписка, но вътре подписи липсват.

Голяма част от посочените хора в него пък били „за пълнеж” между известните имена.

„Сред инициаторите на това писмо са различни хора с различни цели. Има много имена, които през тези пет месеца се опитаха да сложат ръка на цялата колекция и на нейното управление. А други имат претенции за собственост на част от произведенията”, обясни Ралица Русева.

Трети пък, по думите на дъщерята на покойния художник, са хора от артистичните среди, които, докато Русев бил жив, са разчитали на него за тласък в кариерата, а някои дори живели за негова сметка.

Сред имената в отвореното писмо са тези на бившия директор на БНТ Иван Гранитски, проф. Стефан Данаилов, академик Антон Дончев, проф. Георги Дюлгеров, Кеворк Кеворкян, проф. Николай Майсторов, проф. Минчо Минчев, Енчо Пиронков, Боян Радев, Вежди Рашидов, Нешка Робева и проф. Георги Чапкънов.