Те бяха приети от транспортната комисия на парламента на първо четене, пише в. "24 часа".

Глобите се вдигат и отпада отнемането на свидетелството за управление при превишение с над 30 км/ч. При първо нарушение ще се плаща санкция, при второ ще е в двоен размер, а за трето книжката ще се взема за година, предвиждат поправките.

Спорове в парламента предизвикаха това предложение, както и предвиденото премахване на отнемането на контролни точки, когато превишението на скоростта е заснето с камера. 
Нито една държава в ЕС не си е позволила лукса да не отнема точки или свидетелство за управление, реагира Светослав Тончев от ГЕРБ, цитиран от вестника. Не може на пътя да се отнемат точки, а с камера - не, каза Иван Иванов от ДСБ. 

За 10 месеца с 15 камери са установени повече нарушения, отколкото за цялата 2009-а от всички катаджии, отчете зам.-шефът на "Охранителна полиция" Алекси Стратиев.
Идеята да се премахне отнемането и на точките, и на книжката при заснето нарушение било заради реалния контрол.
С 15 радара бихме могли да отнемем книжките на 200 000 души, включително и на депутати, каза Стратиев.

По предложение на Столичната община бе гласувано при шофиране в буслента да се отнема книжката.  Това според Стратиев не се налага обаче. Заради камерите буслентата на бул. "Цариградско шосе" била почти празна.

Спор между депутатите предизвикаха и внесените за първо четене промени в Закона за автомобилните превози. Предвидената в него нова транспортна схема, при която автобусите няма да спират в населени места под 30 000  жители, ще се преработи.