Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

Той смята, че трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, но решението трябва да се вземе от експерти.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви министърът пред БНР.

Темата ще бъде обсъдена от експертния съвет днес.

В момента на задължителна 10-дневна карантина подлежат всички заразени с коронавирус, а за близки контактни на потвърден случай на COVID-19 е 7 дни, считано от датата на последния контакт с потвърдения случай. Поставените под карантина контактни лица, които имат поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19, могат да си направят PCR изследване, след като изминат 72 часа от поставянето им под карантина. В случай на отрицателен резултат, карантината се счита за преустановена от деня на излизане на резултата.

Над 1 300 000 опаковки от ваксините срещу коронавирус са бракувани. Затова вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират, каза още Меджидиев.

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата.

"От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила", уточни министърът.

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд.

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга", каза министърът.

Обмисля се и изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ. Меджидиев е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят.

Здравният министър даде и информация за състоянието на двете деца, които бяха транспортирани от Стара Загора в "Пирогов" в София след катастрофата със сръбския автобус.