Рейнджърът Мирослав Близнаков, чиято майка е първият случай на заразен с коронавирус в Карлово, проговори за перипетиите около хоспитализирането на жената пред "Карлово прес"

Военнослужещият в 61-ва Стрямска механизирана бригада се опълчи срещу критиките, които заляха него и семейството му заради положителната проба на COVID -19. Той разказа, че е прибрал майка си от Англия, защото знае, че там смята мерките срещу заразата за недостатъчни. Сподели, че се е изолирал седмица преди да пристигне жената в дома си, като си е взел отпуска и е отпратил семейството си при роднини.

Отпускът на военнослужещия е от 13 март. Детето и съпругата му са при родителите й от 19 март, а на 20 март е прибрал майка си, пристигнала от Англия на летището в Пловдив.

Близнаков е под карантина, спазва стриктно и отговорно наложените мерки и ограничения, като е проверяван ежедневно от органите на МВР, съгласно законовите разпоредби, наложени в страната.

"Аз лично взех решението да прибера майка ми от Англия поради причината, че там не бяха взети никакви мерки за ограничаване на заразата, а пък майка ми е от най-уязвимите. Тя е със сериозно сърдечно-съдово заболяване, има операция и хронично заболяване на белите дробове. Тя нямаше никакъв шанс да пропусне тази зараза. Затова реших да я прибера, даже малко закъснях. Около седмица преди това излязох в платен отпуск с цел да огранича всякакви контакти, да спрат да ме виждат", споделя пред "Карлово Прес" Близнаков по телефона. 

По думите му самолетът кацнал на 20 март в 8:24 ч.

"След като я взех от летището, майка ми нямаше абсолютно никаква симптоматика, чувстваше се добре. Притесняваше се единствено, че самолетът е бил пълен. Прибрахме се вкъщи, изкъпахме се и си легнахме. Към 23 часа майка ми ми звънна, понеже спи на долния етаж, и ми каза, че е вдигнала температура. Температурата беше около 38 градуса. Взех декларацията, която дадоха на летището и, според указанията, се обадих на РЗИ. Обясних им случая, записаха всички данните. Звъннах на Бърза помощ, дадоха ми указания и след около 40 минути дойдоха екип с линейка. С всички предпазни мерки, бяха екипирани, качиха я и я закараха в Инфекциозно отделение - Карлово. Аз останах вкъщи. Около 2 часа майка ми ми позвъни и каза: "Ела да ме прибереш, нищо ми няма, така ми казаха". Питах я дали е сигурна - тя потвърди, че докторът казал да я прибера. Отидох, спрях пред отделението, тя слезе, качи се в колата, а аз разговарях с доктора около минута. Даде ми указания, че няма симптоматика за това заболяване, че е просто от стрес и умора. Не сме били контактни с абсолютно никой друг. На другия ден ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Докарайте майка си, защото трябва да е под наблюдение". Попитах защо изобщо са я изписали. Сложихме си маска и ръкавици, не съм слизал от колата, като я оставих пред инфекциозно, не съм я чакал дори", споделя за случая Близнаков. 

От този ден той твърди, че стои вкъщи под карантина. 

"Направил съм си сметката, запасил съм се, защото знаех какво ще последва. Аз трябваше да остана 14 дни вкъщи. Не си подавам носа отвън, даже и на двора не излизам, за да няма излишно напрежение след съседите", казва рейнджърът.  

В момента поддържа връзка с майка си по телефона. Чуват се през час.

"Сами разбирате, че в създалата се ситуация не спират да звънят по телефоните и на двамата, дали от загриженост, дали заради клюката. Майка ми до тази сутрин беше много добре, но с оглед на адската помия, която се изля, я помолих да не чете в интернет и да не гледа новини. Майка ми много се притесни, макар да даваше вид, че не ѝ пука. Замесиха семейството ми, жена ми, детето ми, работата ми. Жената се притесни да не ми навреди. Симптоматиката се появи след като се изля всичко това върху нея. От днес вече има пробождане в гърдите, кашлица започна лека, силно притеснена е", каза Близнаков.

Той помоли медиите да оставят майка му на мира.

"Никой не е застрахован. В нашата община се прибраха много от чужбина ги съветвам да се подсигурят и да звъннат веднага на органите на реда, независимо какви са симптомите, за да се реагира навреме. След като се спазва карантината и заразата ще се тушира в зародиш. Чист съм пред себе си и съгражданите си, каквото трябваше да направя - направих!", казва военнослужещият. 

Той е в карантина до 3-и април. Казва, че си е удължил отпуската по тази причина. След изтичането на карантината Близнаков ще прецени дали ще остана още известно време изолиран.

"Ще приема решението с готовност, без резерви. Зависи как ще протече болестта при мен, ако проявя симптоми или развия болест. Чувствам се в прекрасно здраве, вероятно ще изкарам на крак или ще съм носител. Ще поискам , ще изследване преди да се върна на работа", категоричен е рейджърът.