Нерегламентирана търговия между български и турски гражданин е причината за появата на чума по животните в Странджа. Това съобщи в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БНР. Той е подал сигнал в ДАНС за нарушението.

Преди дни от БАБХ наредиха да бъдат избити хиляди животни, поради опасносста от заразната болест. Фермерите излязоха на протест и смятат, че се убиват и здрави животни.

"Човешки фактор е причина за разпространението на болестта", констатира Симеонов. "Не е възможно животни, преминали през българо-турската граница да са разпространили заразата, защото построената ограда спира достъпа им", каза още Симеонов.

"Подал съм сигнали в ДАНС за разследване на огнищата, подал съм информация как са се появили и така нататък, всичко това е намеса на човешкия фактор. Вероятно ще лъсне истината каква е, аз я знам каква е, става въпрос за пренасяне на зараза с цел лични печалби", добави той.

По думите му унищожаването на животните е неизбежна мярка.

"Държавата се опитва наднормативно да компенсира нанесените вреди и щети на стопаните. Продажбата на животни е довела до разпространението на заразата. Това се получи, защото не бяха спазвани мерките. Не бяха спазвани от граждани на Република България, които тръгнаха, като разбраха, че животните могат да бъдат изтрепани, почнаха да ги товарят да се опитват да ги продават в близките общини на ниска цена", каза още Симеонов.

Утре оперативният щаб, който координира борбата с чумата по животните, ще се срещне с председателите на парламентарно представените партии в Народното събрание, за да се изчистят съмненията около случаите със зараза при животните и да се представи пълната картина на ситуацията. Това обяви пред медиите вътрешният министър Валентин Радев след първото заседание на оперативния щаб, в който влиза ръководството на МВР, на БАБХ и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Председателят на парламента Цвета Караянчева пък свиква извънредно засадение на Председателския съвет.