Наскоро Dir.bg раздаде наградите във второто издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. 11-членно жури от известни журналисти в състав: Миролюба Бенатова, Владимир Жеглов, Ваня Николова, Евгения Атанасова, Христо Христов, Владимир Йончев, Илияна Захариева, Илия Вълков, Георги Минев, Евгени Димитров, Яна Пеловска и Владимир Йончев, избра сред над 100 участници в конкурса - автори на над 260 публикации, победителите в надпреварата.

Наградата в категория "Видеорепортаж" беше единодушно присъдена на Силвия Прибиловска от Vesti.bg за материала ѝ "Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка".

Силвия Прибиловска e журналист и PR. Понастоящем работи към информационния сайт Vesti.bg в медийната група на Netinfo. Освен това тя е PR expert в Министерството на младежта и спорта и е била водеща на IT събитието Академия за иновации 2019 - Bulgaria Innovation Hackathon. Преди това младата журналистка е работила във в. "24 часа". Силвия Прибиловска има бакалавърска степен по "Медии и журналистика" в УНСС.

"Радва ме фактът, че именно с този материал получих високото отличие. Найджъл е един невероятен човек, който вдъхновява и мотивира всички нас за това, че човек не трябва да спира да вярва, че всичко може да се оправи", коментира Силвия Прибиловска.

Наградата на Силвия Прибиловска връчи журналистът, който години наред ни навигира из някои от най-значимите за обществото ни теми и събития - Евгения Атанасова от БНТ.

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

Павлин Даскалов

Технологиите се развиват все по-бързо и на това ставаме свидетели с всеки изминал ден. Съвременната медицина също се усъвършенства непрестанно.

Голямо развитие се отбелязва в сферата на имплантите и на скенерите, чрез които специалистите получават необходимата информация за състоянието на своите пациенти.

Висок успех се регистрира и в ортопедията, където се разработват и различни роботизирани крайници. Vesti.bg ви среща с първия човек в света, който получава бионична ръка, която е изключително реалистична и функционална.

През 2006 г. Найджъл Акланд остава без дясната си ръка при тежък инцидент по време на работа.

След много трудности, през 2011 г. той се сдобива с високотехнологична протеза, която му връща способността за писане с химикалка, държане на чаша, връзване на обувки и др.

"Не съм изобретател или иноватор, аз съм обикновен човек и имам огромната възможност да използвам тази технология. След инцидента претърпях няколко операции, а лекарите не ми даваха никаква гаранция за възстановяване. Когато за пръв път британската компания Bebionic ми предложиха да тествам тази протеза, веднага се съгласих", разказва Найджъл Акланд в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Във видеото по-горе вижте цялото интервю за Vesti.bg с Найджъл Акланд, който показва способностите на новата си ръка

Протезата използва сензори за мускулите, които тръгват от рамото и улавя техните команди.

Изкуствената ръка позволява извършването на множество прецизни жестове и по същество пресъздава в реалността протезата на Люк Скайуокър от "Междузведни войни".

Бионичната ръка има 14 позиции и захвати, а за по-голям реализъм се предлага с ръкавица с телесен цвят.

"Чувствам се пълноценен човек, протезата отново ми върна нормалния живот. Има някои ограничения, като например, че с нея не мога да плувам, да свиря на пиано, нямам сетивност, но плюсовете са много повече", споделя Найджъл.

Британецът взе участие на технологичния фестивал Webit, който се проведе в София. Неговата основна цел е да вдъхновява хората.

За съжаление много малко имат шанса да използват новото поколение протези заради високата цена, която е непосилна за огромна част от населението на света.

За това неговата мисия е да търси начини това да се промени. През последните няколко години той се превръща в говорител на хората пострадали при трудови злополуки, които няма да имат неговия шанс. Найджъл винаги търси в публиката хора от бизнеса и политиката, които могат да променят това.

"Замислете се колко пари държавите отделят за въоръжаване и колко малко отиват в разработване точно на технологии, които променят живота на хората към по-добро", посочи той.

Борбеният мъж остава изключително впечатлен от сектора за здравеопазване на фестивала Webit.

"Тези професионалисти използват иновациите, за да подкрепят и подобрят живота на други хора, които имат нужда. Смятам, че точно така и трябва да бъде", категоричен е Акланд.

Найджъл Акланд отправи послание към всички читатели на Vesti.bg, в което е категоричен, че в България има изключителни млади хора, които се борят да променят света към по-добро.

"Мисля, че живеете в една много добра страна. Има хора, които искат да се отличат с идеите и уменията си. Те успешно развиват технологиите и предлагат редица иновации, които ще бъдат от полза на всички нас", допълни той.

Силвия ПРИБИЛОВСКА