И актовете на терористични атаки са доказателство за това, заяви пред Нова телевизия посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева.

По думите й, от една страна институциите в Европа не са били достатъчно добре подготвени, а от друга – нагласите на обществото били различни – не са очаквали, че може да се злоупотреби с жестовете на хуманност, които били проявени от страна на Германия.

Плугчиева отчете и грешките – една от голяма част от хората през 2015 г. влезли в Европа без документи.

Тя похвали Швейцария за бързата им и организирана реакция при големия наплив от мигранти. 

„Швейцария въведе строг контрол на самата граница, където процедурите са ускорени. В рамките на 48 часа се разделят бежанците, които наистина имат нужда от закрила от икономическите мигранти”, похвали ги посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева.

Тя похвали балансирания подход на България по време на европредседателството. Според нея Западните Балкани са "бяла карта" за Европа и това трябва да се промени.

Плугчиева твърдо подкрепи позицията на българското правителство Турция да получи 3 млрд. евро от ЕС за справянето с бежанците.

Според нея не е нормално Германия да харчи 30 млрд. евро за 1 млн. бежанци там, а ЕС да не отпусне 3 млрд. за 3 млн. бежанци далеч от нашите граници.