Столичният общински съвет се готви да обяви нов конкурс за директор на АГ болница "Шейново", чийто принципал е общината. Очаква се решението да бъде взето на сесията на СОС в четвъртък, съобщи зам.-председателят на Съвета Милка Христова пред сайта "Клиника". Засичане на две успоредно проведени процедури - конкурсна и одитна, са довели до напрежението в столичната болница. След като изборът на директор вече е стартиран, излиза и доклад от проверката в АГ-болницата, разкрила редица нарушения в управлението на лечебното заведение в София.

Тогава общинарите преценяват, че е по-добре да започнат нов конкурс и до следващия избор на директор да поставят временно изпълняващ длъжността за срок от 6 месеца. Именно за вр.и.д. е посочена д-р Таня Андреева, а не за титуляр. Междувременно персоналът в "Шейново" протестира в защита на досегашния директор Румен Велев, който спечели първия конкурс.

Велев е единственият кандидат, явил се на първия конкурс за шеф на столичната болница. Изборът му е отхвърлен от Общинския съвет именно заради излезлия доклад, разкрил нарушения в управлението, свързан не само със случая с разменените бебета, разяснява Милка Христова.

"Може би се стигна до тук заради смесването на две процедури, като предстои да бъдат взети решения по два различни доклада на сесията на СОС, в четвъртък тази седмица. Когато се провеждаше конкурса за избор на членове на съвета на директори, решенията се вземаха при една фактическа обстановка, в хода на самата процедура обаче стана ясно, че има доста сериозни проблеми в управлението на болницата", коментира общинската съветничка от БСП.

За проблемите в мениджмънта на лечебното заведение свидетелствали резултатите от ИАМН и медицинските одити.

"От тези документи стана ясно, че проблемът с двете разменени деца се дължи на липсата на добра организация в самата болница, това респективно доведе до проблемa с избирането на д-р Велев за изпълнителен директор. И тук се смесиха двете процедури - едната, че д-р Велев кандидатства за изпълнителен директор на болницата и втората процедура, че СОС като принципал трябва да реагира на констатираните нарушения. Тогава се наложи тезата, че би било редно да се избере нов временно управляващ болницата, до провеждане на конкурс, защото такива са изискванията на закона за публичните предприятия", обясни Милка Христова.

В доклада са констатирани около 9 нарушения. "Това, което ми направи впечатление, освен нарушенията около двете бебета е, че при случаи на спешни раждания, са искани пари за "избор на екип", а в такива ситуации законът не позволява да се искат подобни средства. Това не е характерно само за "Шейново", с тази възможност се спекулира от доста болници, но не би следвало точно от ражданията да се трупа паричен актив, като се заобикаля законът", заяви Христова. Сред другите пропуски е неспазване на медицински стандарти.

"Предстои да се запознаем и с други документи, за наложени глоби на болницата, но тъй като все още не са ни предоставени, не следва и не бива да ги коментираме", коментира общинската съветничка.

Според председателя на здравната комисия в Столичния общински съвет Антон Койчев главният аргумент за отстраняването на досегашния директор е случаят с разменените бебета в "Шейново". Тогава обаче Столичната община застава зад болничния Румен Велев. Изтъква обаче, че принципалът е в правото си да вземе крайното решение.

"Законът за публичните конкурси не задължава, особено в случаите, в които има кандидат, ако принципалът има нещо друго предвид да бъде избран", обясни пред БНТ общинският съветник.

Милка Христова пък обяснява, че общинарите са планирали да поставят д-р Таня Андреева начело на АГ-болницата само временно, а не като титуляр.

"Новият управляващ трябваше да бъде назначен за 6 месеца. Предложението, което бе направено за д-р Таня Андреева, аз го подкрепям, тъй като тя е избирана за изпълнителен директор в един доста тежък момент за болница "Шейново" - преди около 10 години, когато имаше случай с починала родилка и доста голямо напрежение в лечебното заведение. Тогава д-р Андреева, която е човек от този колектив, успя да се справи със ситуацията и да стабилизира болницата", припомни зам.-председателката на СОС.

Тя е притеснена от риска създалото се напрежение покрай този случай да не се отрази върху дейността на лечебното заведение, което, по думите й, има много важно място в системата на общинското здравеопазване и сферата на АГ-помощта. "В него работят прекрасни специалисти и сме длъжни да им осигурим спокойна атмосфера за работа", коментира Христова.

По думите й и най-добрият управленец след няколко мандата, разчитайки на рутината, допуска грешки и е добре да се помисли, както при други важни постове в държавата, да се въведе някакви мандатност, така че да идват хора с нови и свежи идеи.

"Тук може би трябва да правим разлика и между добрия доктор и добрия управленец - не винаги има съвпадение между тези два аспекта във всяка една личност. Д-р Велев е прекрасен медицински специалист и никой не може да оспори неговите качества", категорична е зам.-председателката на Столичния общински съвет.