Щафетна гладна стачка обявиха от синдикат "Защита" в Центъра за спешна медицинска помощ - София. В протестната акция участват шофьори на линейки, които ще подкрепят свой колега, от когото директорът е изискал писмени обяснения заради отправена обида към работещи в Спешната помощ, съобщи БНР.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

Пръв гладната стачка обяви именно шофьорът Валери Кузманов, който е член на синдиката, информира БТА. По думите му протестът ще продължи, докато се намери решение на проблемите, за които от профсъюза отдавна сигнализират. Кузманов обясни, че в момента е в платен годишен отпуск.

От "Защита" аргументират протеста с непрекъснато искане на такива обяснения по доноси, налагане на наказания и лишаване от допълнителни възнаграждения. От синдиката твърдят, че липсва диалог с д-р Георги Гелев, който е директор на спешния център от 20 години, уточнява БНР.

"Те отдавна са зарязали синдикализма и подкрепят правителството, а не работещите", посочи председателят на Синдикат "Защита" Красимир Митов. "Информирахме министъра, направихме среща при него. Той за пореден път се държа неадекватно. Беше му доста смешно и с жена му са се смели цяла вечер, че сме обявили гладна стачка", допълни Митов по Нова телевизия. По думите му здравният министър Хинков е безполезен.

Снимка: Булфото

"Директорът д-р Георги Гелев упражнява тормоз над медиците от Спешна помощ. Напълно неоснователно се налагат санкции на служители и се лишават несправедливо от бонуси, които трябва да получат за Нова година. Този директор се държи арогантно и не зачита законите. 200 човека липсват в ЦСМП. Ако няма разрешение до утре след обяд, започва гладна стачка във всички спешни центрове", заяви синдикалистът.  

Снимка: БТА

В петък е имало и среща със здравния министър. След нея инспекторатът към ведомството започва проверка.

В позиция по повод протеста и гладната стачка, от Центъра за спешна медицинска помощ нарекоха "нападки" твърденията на синдиката.

Снимка: Булфото

"Във връзка с личните нападки и недоказани твърдения от страна на национално непредставения синдикат "Защита" ви информираме, че Инспекторатът към МЗ извършва проверка по сигналите им. Докато не се оповестят резултатите, ЦСМП ще се въздържи от коментар, както изисква етичната и професионалната хигиена", се казва в изявлението.

Снимка: Булфото