С 30 % да се повишат заплатите на медицинските специалисти и с 60 % на шофьорите в центровете за спешна помощ. Това каза пред журналисти лидерът на синдикат "Защита" Красимир Митов. Членове на синдиката протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за увеличаване на възнагражденията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, за подобряване на условията на труд, за осигуряване на кадри и др.

Митов посочи, че при предходно увеличаване на възнагражденията шофьорите са получили по не повече от 100 лева увеличение на заплатите си. По думите му половината от работещите в центровете за спешна помощ са на над 50-годишна възраст и няма желаещи да работят в структурите на спешната медицина в страната. Ремонтите на центровете за спешна помощ не са завършени, тъй като проектът за модернизиране на системата се провали и сега ще се наложи да връщаме европейски средства, допълни той.

Митов допълни, че предвиденият палатков лагер пред Министерството на здравеопазването няма да се организира, тъй като не им било позволено.

От синдиката планират следващата седмица да протестират пред сградата на Народното събрание.

Министерството на здравеопазването предлага да се промени категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ. Предложението е отправено към Министерството на труда и социалната политика, обясни ресорният министър Христо Хинков. По думите му от Социалното министерство имат положителна нагласа за промяната, но предстои да се сформира междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете.

В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд, като от години те настояват категорията им да се промени и да стане първа.