Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото може повече български граждани. И щом са мерки, те ограничават. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът с неговото поведение. Над 45 000 публикации има в интернет, които са в двата полюса на фактите. Нямаме твърда основа, на която да стъпим. Този вирус държи ли се като грипа? Ако се държеше, лятото трябваше да изчезне. Отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки и са безотговорни, няма да стигнем доникъде. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му, заетостта на болничните легла за неусложнени случаи е 46 на сто, за интензивни - 25 на сто.

Голям натиск върху здравната система се наблюдава и в областите Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище, а най-тежка е ситуацията в Шумен. Интензивните легла са най-натоварени в областите Плевен и Разград.

Сред медицинския персонал положителните случаи са 4330, като почти половината са активни. 31 медици са загубили живота си, като 22-ма от тях са лекари. 10 пък се борят за живота си в интензивни отделения. 

"Сложна е ситуацията в цялата страна, всички мерки, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус и че ние под някаква форма влияем", каза още здравният министър. 

Проф. Ангелов коментира и ситуацията със "зелените коридори". Той обясни, че решението за тях е било широко обсъдено с представители на възрастните хора и на търговските обекти.

"Изискването на възрастните хора беше да има два часови диапазона за пазаруване през деня, за да могат да бъдат покрити техните нужди. След обсъждане с асоциацията стана ясно, че те не са съгласни, защото ще търпят щети. Тогава решихме коридорът да е един", заяви министърът. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство. На база 14-дневната смъртност България е на трето място в ЕС и на 2 на Балканите.

"Няма никаква разлика във всички показатели, които следим: заболяемост, смъртност, положителност на тестовете, която наближава средно 40 %, хоспитализирани и настанени в интензивни отделения - тенденцията продължава да е нагоре. Има лек спад в броя на тестовете в рамките на 1, 2 седмици, но продължаваме да сме около 900 на 100 000 население", допълни той.

"Ако трябва да обобщя, намираме се в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа", предупреди още доц. Кунчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна заяви, че грижата й е да не се оставят хората без лечение.

"По тази причина създадохме Covid-кабинетите в общинските ДКЦ. По този начин в 11 общински поликлиники хората ще могат да се преглеждат. Даваме възможност на хора, които имат притеснения, да се прегледат", каза още тя.

По думите й мерките на местата на обществените места в София се спазват.

"7 екипа проверяват ежедневно спазването на мерките, но отново ще наблегнем на контрола, предстои заседание на щаба в София, в които да коментираме идващите празниците. В никакъв начин не бива да се отслабват мерките в нашия град", изрази позицията си столичният градоначалник.