"Шоуто трябва да продължи" е наречен 21-ият спектакъл на цирк "Балкански". Премиерата беше вчера под шапитото, издигнато в софийския парк "Възраждане", пише БТА.

За първи път тази година шапитото се монтира посредством иновационен способ, наречен "Арките" - единствени по вид и форма в света. Зрителната зала на цирка е без всякакви подпорни колони и визията ѝ е като на луксозна стационарна сграда. Съоръжението отговаря на всички експлоатационни стандарти на ЕС, сертифицирано е и е произведено през 2020 г. от световноизвестните италиански майстори на циркови конструкции Карло и Умберто Анчески.

Продуцент и постановчик на шоуто е акад. Александър Балкански. Участват артисти от 9 държави - Италия, Колумбия, Беларус, Парагвай, Украйна, Бразилия, Русия, Франция и България. Има три циркови дебюта. Първият е на примата на балета на цирк "Балкански" - Александрина Алексиева, която променя представата за силов номер "Вертикално бамбу", базирайки изпълнението си на естетиката на класическия балет.

Вторият дебют е на носителката на "Икар" за цирково изкуство Кристина Костова, която от партерна еквилибристка се преквалифицира във въздушна гимнастичка. Гостенката от Франция Шанин Мони слиза от ролковите кънки, за да се качи под купола на цирка и да представи мъжкия номер "Въздушни ремъци".

БТА

Украинското трио "Бойчук" има два номера - еквилибристични пирамиди и акробатични скокове на руска палка, един от които ще бъде тройно салто, неизпълнявано на този уред досега в България.

БТА

За веселото настроение на децата от всички възрасти ще се грижи соло клоунът от Бразилия - Луис Мила.

БТА

Екстремният номер "Глобусът на смъртта" се изпълнява от шестима мотоциклетисти от Колумбия и Парагвай - "Хел Райдърс".

БТА

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК

Циркът остава в София до първи юни. След това започва национално турне, което ще мине през Пазарджик и Стара Загора, където ще има съвместно представление със старозагорската опера на операта "Палячи" с участието на Калуди Калудов и истински клони. Постановката ще се играе също в Сливен и Ямбол.

След това циркът се установява за близо месец в Слънчев бряг, следват Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Пловдив. Зрителите в част от тези градове също ще имат възможност да гледат "Палячи".

Днес пред БТА Александър Балкански съобщи, че цирк "Балкански" е предложен за наградата "Мишелин" от унгарски депутат в Европейския парламент - за цирк на най-високо ниво.

Само три цирка са удостоени до момента с това престижно отличие - "Арлет Грюс" във Франция, "Кроне" в Германия и "Кни" в Швейцаря, обясни Балкански.

Догодина се отбелязват 125 години цирково изкуство в България, което съвпада и с юбилея на академик Александър Балкански.