Десетки шофьори фигурират като длъжници, въпреки че са си платили глобите. Те може и да останат без книжки в следващите дни. Това е напълно възможно, въпреки че от МВР твърдят, че проблем със системата няма, съобщи Нова телевизия.

Все пак от вътрешното ведомство уточняват, че има случаи, в които може да се получи недоразумение. Например, заради неправилно попълнени документи по време на плащането.

В началото на 2017 година пътни полицаи глобяват Красимир Цветанов заради неправилно паркиране. Една година по-късно за МВР той все още е длъжник, въпреки че си е платил глобата.

Системата не работи и според Крум Първанов.

"Актът ми е издаден на 29.09 2017г. и съм го платил на 01.10.2017г. Два дни след издаването. На седми декември ми се обадиха, че имам неплатен акт, на което аз казах, че няма такова нещо", разказа той.

Така днес, ако бъдат спрени за проверка, в таблетите на пътните полицаи ще изпише, че двамата са с неплатени глоби. А това може да им струва книжката, ако те не представят доказателство, че са платили. След това пък катаджиите трябва да направят проверка.

Според Пътна полиция, проблем в системата няма. Ако не е отразено плащането, то има причина. В случая на Красимир също ставало дума за грешка. Когато плащал в банката като основание изписал без съкращение - "наказателно постановление и номера". Така символите ставали повече отколкото програмата позволявала. А проблемът не бил на МВР и тяхната система, а на служителите в банката, които не са предупредили клиента си при плащането, твърдят от Пътна полиция.

Ако се окаже, че наистина плащане има, но не е отчетено в автоматизираната система, то поправката се нанася ръчно. Но само тогава, когато гражданите проявят самоинициатива и сигнализират за проблема.