Шофьорът на колата, която беше ударена от скална маса вчера между 7-и и 10-и километър на АМ „Струма“, разказа какво се е случило. Инцидентът по чудо се е размина без пострадали. Временно обаче движението се осъществяваше двупосочно в платното в посока София до тази сутрин. Днес вече трафикът е между София и Мало Бучино е напълно спряно, защото алпинисти свалят опасните камъни от ската. Когато приключат, движението пак ще бъде възстановено двупосочно към столицата. Вероятно обаче трафикът ще бъде пуснат напълно чак утре и това дали това ще се случи, ще стане ясно след огледа на геолозите. 

„Карах в средна лента, излизайки от тунела и падна скала върху мен. Скалите се изсипаха върху нас, минахме през някои от тях. Бяхме четирима души в колата, с две деца отзад“, разказва потърпевшият Михаел Младенов пред bTV.

„За мен е изключително несериозно това. То просто е една огромна дупка в мрежата и там са се изсипали много камъни. Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно. Надявам се, че ще се вземат мерки. Днес извадихме късмет четири човека, но утре може някой да не извади“, допълни той.

Колата на потърпевшото семейство

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Екипи на „Автомагистрали“ обезопасяваха мястото няколко часа след активирането на свлачището.

На мястото днес е и шефът на АПИ Георги Терзийски, който заяви, че предстои да се направи обследване на ската и пътят да се разчисти. По думите му по това време на годината се очаква активизиране на свлачище.

"Движението в дясната лента в посока Перник е спряно. Автомобилите, които се движат от Перник към София, преминават през Мало Бучино и Владая", заяви пред Нова телевизия Румен Сечански, директор на Областно пътно управление - София.

По думите му мрежата не е издържала, защото падналият къс е бил по-голям.

"Виждате какви са температурните аномалии, имаше обилни валежи. Паднаха градусите и водата замръзна. След това се е разтопила и е разширила фугите в скалите. Не се случват често свлачища. Точно тук не сме имали инциденти. Евентуално може да бъде усилена мрежата", коментира още Сечански.

Остава затворен и пътят в Искърското дефиле. Над 2000 кубика скална маса се срутиха в петък в района на село Елисейна. Опитите за разчистване на терена продължават, като вчера там отиде и премиерът Бойко Борисов.

"Работи се интензивно и от двете страни на срутището. В момента колите минават по алтернативен маршрут", заяви кметът на Община Мездра Иван Аспарухов.