Това е станало по споразумение на Софийска районна прокуратура. 

На 23.11.2016 г. за времето от около 12.30 часа до 14.55 часа в София, на бул. „Акад. Иван Ев. Гешов” и на бул. „Възкресение“, Мариян Иванов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. В района на кръстовището на бул. „Акад. Иван Ев. Гешов” и бул. „Възкресение”, управлявайки лек автомобил марка „БМВ”, настигнал лек автомобил марка „Фолксваген“, управляван от С. Р., започнал да обижда шофьора и возещия се до него пътник (свидетеля М. И.), ударил с юмрук по покрива на автомобила и стъклото на предната лява врата, отново им отправил псувни и обиди, след това потеглил с управлявания от него лек автомобил, като се опитвал да избута от пътя  другия автомобил.

Впоследствие Иванов слязъл от автомобила си, ударил с юмрук и счупил стъклото на предната дясна врата на автомобила, управляван от С. Р., след което ударил с юмрук в лицето, в областта на устата М. И. и насочил пистолет към двамата; като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост – осъществено е на публично място, чрез използването на пистолет, при демонстрация на безнаказаност и пренебрежение на установените правила за поведение в обществото. Иванов е извършил деянието при условията на опасен рецидив.  Иванов е обвинен и за това, че на същата дата и място, е направил опит да принуди другиго – М. И., да извърши нещо, противно на волята му – да му предаде своя движима вещ, а именно собствения си мобилен телефон марка „Apple”, продукт „iPhone“, модел „7”, като употребил за това заплашване (закана с убийство) – насочил и опрял пистолет в хълбока от дясната страна на И. и няколко пъти му казал „дай ми телефона си или ще те застрелям”, като опитът останал недовършен по независещи от дееца причини (пострадалият избягал). 

На Иванов е определено едно общо наказание за двете деяния - „лишаване от свобода“ за срок от две години, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.