Установени са фрапиращи нарушения. От БАН назначихме финансова проверка, а проф. Брънзов не позволи тя да се извърши. Това е документирано. Така имаме нарушение на Устава на БАН и неизпълнение на решение на БАН. Това обяви по-рано проф. Кристалина Стойкова от БАН по повод отстраняването на проф. Брънзов от поста директор на НИМХ.

От Dir.bg потърсихме проф. Брънзов за коментар по темата. Ето какво сподели той.

- Проф. Брънзов, каква финансова проверка на БАН сте спрели в НИМХ и каква е причината?

- Ще ви обясня ситуацията, а вие си направете изводите. Финансовата проверка, за която проф. Стойкова говори, бе една чудесна провокация от страна на БАН. И ще ви обясня защо. Само да вметна, че лично премиерът Бойко Борисов спря проверката на БАН и разпореди финансов одит, който тече в момента. Той се извършва от Министерството на образованието и науката.

- Кога се случва това?

- Иначе тази т.н. "финансова проверка", която бе кръстена "Одит за консултация", бе от БАН. Решението за нея е взето в точка "разни" на 21 юни, когато служителите на НИМХ протестираха пред БАН. Екипът, който бе изпратен, бе от трима души - един отидор и две служителки от финансовия отдел на БАН. Целта на този одит бе да помогне на ръководството на БАН да изясни финансовото състояние на НИМХ във връзка с по-доброто планиране на бюджета за 2019-а. Срокът на тази проверка бе след изтичането на срока за предаване на бюджета ни в БАН. Така че очевидно не е това целта, защото в БАН вече имаха поискания от нас, от НИМХ, бюджет. Това, че не сме ги допуснали в сградата, е лъжа. Напротив. Посрещнах ги в кабинета си, черпих ги кафе. Казаха, че искат помещение. Ние имаме шест свободни помещения, за да ги даваме под наем. Не мога да изгоня някой от работното му място, за им дам стая. Оборудвахме помещение, вкарахме мебели, интернет, компютри, магнитни карти за достъп до сградата, дадохме им ключове. Дойдоха, казаха, че това им е малко, харесаха си читалнята на библиотеката. Преместихме ги там. Пак оборудвахме всичко, дадохме им и директен телефон. И така. И в края на работния ден, около 16,30 часа, отидиторите ни казват, че за 10 часа на следващия ден им трябват документи, които са няколко стотин страници. Няма как физически да им ги осигурим, защото ставаше въпрос за документи, които не са при нас, а в нашите клонове по места в страната. Те могат да ги изпратят, но ще дойдат след няколко дни. Срокът бе неизпълним. В същото време излезе и решението на премиера одитът да бъде извършен от Министерството на образованието. Още на втория ден от одита излезе материал във в. "Дума", че НИМХ изгони одиторите от БАН. Пълна лъжа. И второ, един одит по закон трябва да е независим и поверителен. Къде е поверителността, къде е независимостта? И точно поради това премиерът разпореди одит от министерството. И днес одиторите са тук, извършват си проверката. Хората си работят, а нас няма какво да ни притеснява. Очаквам одиторите да си свършат работата. Ако имаме грешки, ще ги обсъдим и отстраним. Колкото и човек да се старае, може да допусне грешки.

- В момента на работа ли сте?

- Да, в намирате ме в кабинета ми. Още никой не е дошъл да ми каже, че съм освободен. Да ми връчи документ. И от БАН никой не ме търсил. Цялото ръководство на НИМХ е в оставка. В момента се намирам в странна ситуация, защото не съм наясно дали мога да подписвам документи. Ако подпиша, дали няма да е неправомерно?

- В какъв времеви порядък очаквате НИМХ да се отдели от БАН?

- Двата варианта, за които говорихме, са следните. Първият е да се разделим с БАН по нормален начин, но това явно няма да стане. В Устава на БАН има записана такава възможност, но не виждам как ще стане. Основно става въпрос за имуществото, което стопанисваме. Вторият вариант е чрез законови промени, инициирани от правителството. И това трябва да стане от 1 януари, защото тогава влиза в сила новият бюджет. Иначе сега трябва да се преизчислява бюджетът на страната заради нас, а това не си струва. Така че ни очакват два-три месеца съвместно съществуване с БАН. Те ще си ни превеждат това, което преценят и са си решили, а министерството на образованието ще ни помага с пари, за да завършим годината. И от следващата година излизаме на чисто.

- Значи прогноза за времето ще има. Хората може да са спокойни?

- Не мога да кажа "да" на този въпрос. Ние като решаваме един проблем, визирам финансовия, въпреки че получаваме на час по лъжичка, сега идва нов - с ръководството на института. Освободиха ме мен, макар още да не съм информират официално, обаче нямат директор. Ако дойде външен човек, защото от института никой не приема да ме смени, ще е много абсурдно. Просто структурата е тежка. Тук няма да има екип, с който да работи... Ситуацията е сложна.