Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства, което ще облекчи процедурата. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечев присъства на дебат, посветен на прозрачността в системата на здравеопазването.

Шефът на НЗОК обясни, че при алтернатива в лечението, по принцип изписващият лекарството, избира най-скъпото, тъй като има атрактивни условия, посочи Дечев. Той подчерта, че когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният.

Това ще позволи на фармацевтичните компании "да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности", изтъкна д-р Дечев. В цял свят фармацевтичните компании влияят върху избора при изписването на медикамент, допълни той.

В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на лекарства от българския пазар Дечев заяви, че "ще се върнат лекарства, които бяха изтеглени заради това, че са по-евтини и не предлагат атрактивни условия".

Има прекалено много проблеми в системата, свързани с лекарствата и медицинските изделия, с лечението в чужбина и в контрола. За медицинските изделия проблемът идва от това, че не е гарантирано качеството на прилаганите, поясни Дечев, а за тези, които имат гарантирано качество, цената им трябва да бъде съпоставима с цената им в ЕС.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК Дечев каза, че "някои хора, които не искат да има рокади, направиха предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента".

Ако се приеме планът за действие, който предлагам, Здравната каса ще завърши без дефицит, но ако на политиците това не им хареса, ще бъда управител за три месеца, допълни още Дечев.

По време на дискусията заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че вероятно към края на годината НЗОК ще има 40 млн. лв. дефицит за лекарства.

Близо с 15 на сто ще намалеят разходите на болниците за лекарства на втората година след като започне да функционира електронната платформа за търговия, отбеляза още д-р Пенков.

Преди дни Министерството на здравеопазването започна тестовата процедура по заявки към платформата. Пенков изрази амбицията на МЗ евентуално и медицинските изделия да бъдат включени в платформата.

Във връзка с предложението на управителя на НЗОК терапията на редките болести да се финансира от държавата, а не от НЗОК, д-р Пенков каза, че това трябва предварително да се анализира.