Фрапиращ брой подадени декларации с пропуски или несъответствия през миналата година отчетоха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), съобщи БТА.

В повече от 700 декларации има или пропуски, или несъответствия, посочи председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев при представянето пред депутатите на първия годишен доклад на новия консолидиран антикорупционен орган за 2018 г. Тази цифра за нас е доста фрапираща, защото досега при проверките, докато тази дирекция беше в Сметната палата, цифрите бяха много по-малки, коментира той. Георгиев отдаде тази цифра на въведените нови декларации и не достатъчно добрата разяснителна кампания.

Според доклада, по направление "Публичен регистър" са били приети 2 866 ежегодни имуществени декларации, 3 568 встъпителните декларации за имущество и конфликт на интереси и 102 финални декларации. Пламен Георги посочи, че комисията вече е приключила с проверката им. Той отбеляза, че пропуски са констатирани в декларации на лица от всички кръгове, проверявани от комисията, включително народни представители, министри, заместник-министри, кметове, общински съветници. По процедура сега те ще бъдат поканени да отстранят тези пропуски, след което ще оповестим и списъкът с лицата, добави той.

Общо през 2018 г. в съдилищата на страната са внесени 198 искания за налагане на обезпечителни мерки в размер на 316 668 042,69 лв., се посочва в доклага. Пламен Георгиев отбеляза, че според официална статистика на Националната агенция за приходите за миналата година, 90 процента от общото продадено имущество от НАП е имущество, отнето от КПКОНПИ.

За 2018 г. са постановени 28 решения с установен конфликт на интереси. За сравнение Георгиев отбеляза, че 2017 г. конфликтът на интереси е установен само по три производства. Цифрите говорят за изключително повишена ефективност, коментира той и отбеляза, че това се дължи на приетия от парламента закон, който дава достъп на комисията до източниците на други институции.

Имаме 701 сигнала - това е един добър знак за доверие в нашата много млада, но вече интензивно работеща институция, посочи председателят на КПКОНПИ.

Имахме редица успешни акции, коментира още той и отбеляза, че за комисията успех е, че прокуратурата е уважила събраните доказателства и е повдигнала обвинение.

Очаква се утре парламентът да гласува годишния доклад за дейността на КПКОНПИ за 2018 г.