Сертифицираха наш контингент за участие в мисия на НАТО. Заключителният етап в сертификацията на лекоманеврена рота и национален поддържащ елемент за участие в Силите на оперативния резерв в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина "ALTEA" се проведе в района на учебен център "Сливница", съобщават от Министерството на отбраната.

В сертификацията участваха 200 военнослужещи с тринадесет единици техника от Бригадното командване, 2-ра механизирана бригада, 110-ти логистичен полк и военно формирование 28860 - Горна Малина.

Помощник-национален командир е заместник-командирът по логистичното осигуряване на Бригадното командване майор Станислав Цонев, командир на ротата е капитан Петър Петков от 3-ти механизиран батальон от състава на Бригадното командване.

Председател на комисията за сертификация е полковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.

Снимка: Министерство на отбраната

Сертификацията протече на два етапа - проверка на документите на 26 януари и двудневно ротно тактико-специално учение на лекоманеврената рота и националния поддържащ елемент, което започна на 27 януари.

Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и лекоманеврената рота съгласно CREVAL, както и да се усъвършенстват практическите навици на командирите на формированията и сглобеността на лекоманеврената рота при изпълнение на поставените задачи.

Подготовката на ротата започна на 16 ноември 2020 г. В продължение на близо два месеца военнослужещите усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зоната за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, поддържане на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи (QRF), защита на силите при масови безредици и др.