Вече има петиция с искане за смяна на Панев с над 3000 подписа, а над 1500 души са се включили в нея в интернет, съобщиха членове на съюза на пресконференция, предаде КРОСС.

Оттам са категорични, че 80-годишният председател злоупотребява с власт, пътува за тяхна сметка в чужбина, както и че не се бори за правата им и интегрирането им в обществото.

На пресконференцията се оплакаха, че хората със слухови увреждания не са интегрирани и са жертва на дискриминационно отношение от институциите, граждани и бизнеса.

Глухите се борят за пълна промяна на устава на съюза, ново ръководство, унифициране на жестомимичния речник в България, реформа в заплащането на преводача, по-добра социална интеграция и информация.
Те искат свикване на общо събрание и да има мандатност в управлението на съюза.

Много голям проблем за глухите е липсата на адекватно представяне на информация за събитията от живота във всичките му аспекти – политически, социален, културен.
Те се оплакаха, че не могат да вземат решения за кого да гласуват, защото не могат да разберат какви са политическите платформи.

Ние имаме право на глас и независим живот. Искаме да се говори на естествен жестомимичен език, както го наричаме майчин”, обясни Лили Ангелова.

Трудностите, с които се сблъскват всекидневно глухите в България са много, но като огромно затруднение определиха достъпа до Спешна помощ.
Предложено бе спешните телефони да имат опция за SMS или видео връзка, за да може да ги използват.

Водещата на "Град на ангели" Ирина Тенчева започна наскоро кампания "Медии наистина за всички", с която призовава за достъпна телевизия за глухите. Тя се е заела да убеди Асоциацията на телевизионните продуценти, че има нужда от жестомимичен превод в ефир в новините и предаванията и това няма да струва скъпо.