Цанчев е поискал обяснение за решението на сръбските власти, което е в разрез с наложилата се традиция през последните години, съобщиха от Външно министерство.

В мотивите за забраната се казва, че организаторът на мероприятието - Културно-информационния център на българското малцинство в Босилеград "ще наруши обществения морал, ще застраши здравето на гражданите, сигурността и имуществото на хората",  предаде БГНЕС, като публикува и снимка на официалното писмо на сръбското вътрешно министерство, което е изпратено до полицейското управление в Босилеград.

На срещата с посланика българската страна е била информирана, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на 18 февруари не е забранено, уточниха от министерството. Сръбските власти са отказали разрешение единствено за провеждане на митинг-шествие, което би блокирало града за 4 часа. Цанчев е изразил увереност, че участващите в поднасянето на венци български граждани ще спазват обществения ред и законите на Сърбия.

Той обаче е подчертал, че подобни инциденти не допринасят за добросъседските отношения на двете държави.
„България иска да развива отношенията със съседите си на базата на европейските ценности и подходи. Почитането на паметта на фигури от ранга на Васил Левски трябва да е повод, който обединява, а не разделя народите на Балканите”, е заявил още зам.-министърът.

По повод годишнината от гибелта на Васил Левски, симпатизанти и активисти на "АТАКА" ще положат утре венци пред паметника му в Босилеград. Посещението ще бъде неформално, защото сръбските власти са забранили организирането на митинг, съобщиха от пресцентъра на партията.