Съпругата на пребития до смърт доц. Стефан Нейков от Пловдив, дъщеря му и синът му са потресени от версията, която обявиха разследващите - че той е убит от съпруга на 32-годишна студентка, от която искал секс и пари, за да й помогне да завърши магистратурата си в местен университет.

71-годишният мъж бе открит в понеделник вечерта в безпомощно състояние до Военна болница в Пловдив, а по-късно почина от травмите си. Нейков е бил пребит с бухалка от 42-годишния съпруг на студентката, който бе задържан и обвинен.

"Стефан беше пенсионер от 6 г. и оттогава не преподава. Защо прокуратурата се доверява на показанията на убиеца и жена му и ги тиражира в медиите. Изля се помия върху името на един уважаван учен, очерниха паметта му", каза пред "24 часа" съпругата му Ирена Нейкова.

Синът Николай Нейков, който е главен асистент в Института по растителни генетични ресурси в Садово, където е работил и баща му, също е шокиран. "Изкараха баща ми едва ли не сексуален маниак. А той бе признат специалист и добър човек. Помагаше на всички", посочи Нейков.

33-годишният учен недоумява защо студентката не е задържана, а е разпитана само като свидетел. "Не е ли и тя съучастник, след като е хвърлила бухалката край Марица", попита той.

Семейството все още не получило от Съдебна медицина трупа на доц. Нейков и по тази причина не е организирало погребението му.