Цели 109 жалби срещу условията в ареста в София са подадени само от една килия. Нейните обитатели са отстранената кметица на "Младост" - Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Цветомира Алексиева, която вече е на свобода, попада в следствения арест в края на миналата година. По обвинение, че е част от организирана престъпна група за трафик на мигранти - заедно със съпруга и сина си.

След зрелищната акция през април, става съкилийничка на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.  "Старшината през деня се пошегува: "Изчистила ли си килията, че идват кметиците", разказва тя пред bTV.

Твърди, че условията, в които са живели, са нечовешки: "Как спим, пада мазилката върху ни. Началникът ни предложи да ни даде метли да чистим. Да си смъкваме тавана. Само на думи има прозорец. Няма топла вода, само студена вода. Миришеше от тоалетната".

По думите й тоалетната се ползвала пред очите на другите - нещо унизително.

След проверка на екипа на омбудсамана, бил направен, по думите на Цветомира, "козметичен" ремонт - махнали падащата мазилка.

"Останалите, които също са в ареста, те са при същите условия, само че не пускат жалби. С цел да не си утежняват положението...", посочва жената.

Цветомира разказва, че Иванчева и Петрова изпаднали в депресия пред очите й: "С настаняването там, започваш да изтърпяваш наказание... На Десислава крайно й беше обиден начинът, по който ни правеха обиските. Те като влязат в килията, всичко се обръщаше наопаки. След всеки обиск плачеше. Биляна - също. Тя даже беше по-депресирана, по-психически нестабилна".

Снимка: Пресофис на омбудсмана