Теодор Захов - съдружник на Иво Прокопиев и съиздател на вестник "Капитал", е дал 1,2 млн. долара заем на строителна компания "Артекс", съобщава "Труд".

Сделката станала преди година. На 3 април 2018 г. Захов и собствениците на "Артекс" - архитектите Пламен и Весела Мирянови, сключват договор. Според него двете компании на съиздателя на "Капитал" - "Иновент холдинг" и "Иновент финанс", отпускат всяка по 600 000 щатски долара на "Артекс Инженеринг". Срокът за погасяването на дълга е една година, при лихва от 6%. Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни "при настъпване на необичайни събития".

Преди това - през декември 2017 г., в своя притурка седмичникът "Капитал" представя с платена публикация най-амбициозния проект на "Артекс" - небостъргача "Златен век" в софийския квартал "Лозенец", чието строителство беше спряно сега, в разгара на Апартаментгейт.

"Небесата и планинските върхове са подобаващото място на боговете, светилища и храмове се издигат на най-високия хълм, дворците на владетелите се виждат отвсякъде, а паметниците на героите имат пиедестал, за да се открои още веднъж разликата между обикновеното и това, което не може да се надмине. Сякаш смирението пред висшите сили, които биха могли да се разгневят на човешката дързост и да я накажат, прави жилищата по-скромни, по-ниски, по-незабележими. Но не и днес", пише в публикацията.

Не е ясно защо точно от Захов е взела заем компания, която е на пазара на недвижими имоти от 1993 г. при това с неизгодни условия. Още повече, че "Артекс" финансират проекта с банков кредит от 16 млн. лв., а приходите от продажби за 2016 и 2017 г. само от "Златен век" са 5,5 млн. лв. Не е ясно и дали "Артекс" е върнал заема или срокът на заема е предоговорен, пише още в статията.

В. "24 часа" е потърсил Теодор Захов за коментар, но той не е отговорил на мобилния си телефон.