В петък "Капитал" публикува снимки, на които ясно се вижда, че бившият член на ВСС, а сега съдия, е на една маса в гръцки ресторант в столичния кв. "Белите брези" с подсъдимия за източване на програма САПАРД.

По този повод Етичната комисия към съвета се е самосезирала и тази седмица ще се събере на извънредно заседание. От ВСС уточниха, че Петър Стоянов ще бъде извикан да даде обяснения. 

Магистратът вече направи противоречив коментар по повод срещата си с Николов, която се е състояла в четвъртък (13 март) вечерта.
Пред "Дневник" той първо заяви, че познава бизнесмена само от медиите. След това уточни, че този човек не му бил "така близък" и не бил от хората които "му решават нещата", но знаел за него от години.
Първоначално съдията отрече да е вечерял с Николов, но после призна, че веднъж, "съвсем случайно" се срещнали в същото завадение на ул. "Дойран".

На снимките се вижда, че на масата са само двамата.

Петър Стоянов е бил член на съдебен състав, който в края на миналата година присъжда на фирма, близка до брата на Марио Николов - Петър Николов, обезщетение за вреди от над 500 000 лв. С решението от края на 2013 г. ВАС е осъдил държавата да плати на фирма "Лидерпак" ЕООД тази сума заради вреди, които претърпяла от действия на митниците плюс лихвите и съдебните разходи.

Петър Стоянов, който е бил докладчик по делото, е отменил решението на Административен съд-София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

Сега съдията първо отрече да е чувал за фирмата, но после се сети, че е бил съдия по това дело.

Ден преди срещата между Стоянов и Марио Николов Върховният касационен съд върна делото за пране на 7.5 млн. евро по програма САПАРД на апелативния съд за ново разглеждане. Миналата година един от прокурорите по делото отказа да обжалва оправдателната присъда на апелативния съд.

По другото дело - за източване на пари по САПАРД, съдията си направи отвод и сега то трябва да започне отново.