Апелативният съд в София трябваше да разгледа спора за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства у нас, за да реши дали сегашното настоятелсто е легитимно, тъй като това се оспорва от бившия мюфтия Недим Генджев. Именно това оспорване спря делата за вакъфските имоти в няколко града у нас, сред които Кюстендил и Карлово.

Процесът обаче отново бе отложен за 3 април, след като магистратите определиха срок на страните, в който могат да съберат необходимите доказателства, за да се изясни обективната истина по казуса.

Жителите на Карлово и Кюстендил излязоха за пореден път на протест, за да се противопоставят на намерението на Главното мюфтийство да придобие собствеността върху джамиите „Ахмед бей” и „Фетих Мехмед” в Кюстендил и „Куршум джамия” в Карлово, предаде „Фокус”.

Вижте снимки >>>


Протестиращите са единодушни, че тези сгради са част от културно-историческото наследство на България и намеренията на Главното мюфтийство да придобие собствеността върху тях е изцяло провокация.

Пред Съдебната палата те издигнаха плакати с надпис:  „Уважаеми съдии, пазете историята на родината си” и "Ние не желаем чуждото, тоест онова, щото не е наше; но не желаем да дадем и другиму своето (из програма на БРЦК)".

Полиция охранява протеста, на който присъстват и двамата кметове - Петър Паунов на Кюстендил и д-р Емил Кабаиванов – на община Карлово.

Нека тази фалшива толерантност, която уж проповядват, да не бъде едно официализирано лицемерие, а действително да се откажат от претенциите си и да оставят общините да работят спокойно”, заяви Петър Паунов. Според него не е малко да се опиташ да посегнеш на 90 имота от българската история.

Близо 90 дела в 50 града е завело мюсюлманското вероизповедание с претенции да придобие собствеността върху вакъфските имоти. На първо време битката е за десетина джамии, които не са действащи храмове и в момента са собственост на държавата и общините.