Това съобщиха от окръжната прокуратура в Плевен, пише в. „24 часа”.
За смърт, предизвикана по непредпазливост, ще отговарят Г. П. Г. от Варна и И. К. Г. от Лом. БДЖ служителите не са извършили действия, които е било нужно, и същевременно са направили такива, каквито не е трябвало.
Обвинението е за действия и бездействия, причинили гибелта на 9-имата. Законът предвижда от 5 до 15 г. затвор, заяви зам.-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев, който води разследването. Мирчев категорично отказа да назове имената и длъжността на обвиняемите. Той не коментира и дали разследването търси още виновни за трагедията.
Инициалите съвпадат с тези на шафнера на кушет-вагона Георги Пейчев Георгиев и началничката на влака Иванка Костадинова. Не коментирам, заяви лаконично Георгиев. Костадинова също отказа коментар.
От късо съединение в осветително тяло в 6-о купе е тръгнал огънят във влака-ковчег. Експертизите го доказаха по несъмнен начин, твърди прокурор Мирчев. Така заключението на първата комплексна пожаро-техническа експертиза беше окончателно отхвърлено. Тя излезе през май, но издържа само два месеца. Според изводите й флакони с дезодорант в дамска чанта гръмнали от искра и запалили влака. Мирчев не прие тази теза и през юли назначи нови експертизи за разкриване на причините за пожара, избухнал на гара Червен бряг. Специалистите проверяваха парното, електрическата инсталация и реакцията на металите при висока температура.
„Вещите лица са изяснили фактическата обстановка. Засега няма да бъдат назначавани нови експертизи”, каза Мирчев. Той е поискал от глания прокурор Борис Велчев разследването да бъде удължено за 3-и път с още 4 месеца.
Досега обвинението е разпитало над 100 свидетели, а в хода на разследването са били назначени над 30 експертизи.