Присъдите на шафнера Георги Георгиев и началник-влакът Иванка Костадинова са намалени, тъй като двамата са обявени за невинни по част от обвинението в немарливо изпълнение на служебните задължения, заради което са загинали пътниците, съобщиха БТА и Дарик радио.

На 4 май 2010 г. плевенските магистрати осъдиха за немарливо изпълнение на служебните задължения и причинена по непредпазливост смърт на 9 души Георгиев и Костадинова и оправдаха Георги Иванов, който по време на инцидента беше заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони". Негова е издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре и с щифт, което е попречило за отварянето на вратите на вагоните.
Тогава Георги Георгиев получи 12 години затвор, а Костадинова - 8 години лишаване от свобода.

Днес великотърновските магистрати решиха да намалят наказанието на шафнера на 8 години и 6 месеца, а Иванка Костадинова вместо 8 получи 5 години затвор.

Съдът потвърди размера на предявените искове към Георгиев и Костадинова. Двамата ще трябва да заплатят солидарно с БДЖ" Пътнически превози" ЕООД по 100 000 лева обезщетение на всеки от близките на загинали.

Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.