48-годишният Иван И. и 23-годишният Константин И. са обвинени, че в съучастие като са отглеждали и тренирали животните.

За периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г., в парцел с двор и производствена сграда в Пловдив, те са обучавали за боеве 50 питбула, като животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата са ги подлагали на специален хранителен режим. Той бил различен за всяко куче в зависимост от възрастта, както и дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв.

За отглеждането на животните били използвани и специфични тренировъчни схеми. Освен това били третирани с медикаменти и препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например „метан“, „тестостерон“ и „декадурабулин“.

В сградата била открита конструкция, изградена от метални елементи и дъски под формата на квадрат, с височина на стените около 90 см. Дъното на това ограждение било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания.

На място били установени два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв.

Монтирана била и осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са разпитани свидетели и са изготвени няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска, с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог. Последният е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули. Установено е било, че силният страх, който са показали, както и тяхната агресивност, сочат за определена целенасоченост при обучението им, а именно за бой със себеподобни. В тази насока са и изводите, направени от използваните хранителни програми и прилаганите лекарства.

От момента на изземването на кучетата по законен ред те се настанени в ОП „Зооветеринарен комплекс“ в Пловдив, уточниха от прокуратурата.