Чужденецът ще трябва да плати и 583,83 лева разноски по делото и 30 лева за преводач, съобщи "Бургас Инфо".

Делото в Несебърския съд се гледа по реда на член 78 А от НК, при който обвиняемият е освободен от наказателна отговорност и получава само административно наказание. На влизане в съда днес Сундберг криеше лицето си и не пожела да отговаря на въпроси на журналисти. Адвокатът му припомни, че той е с чисто съдебно минало, не е осъждан и затова ще настоява съдът да определи административно наказание - глоба, предаде БНТ.

Ралф Сундберг бе обвинен за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Още след ареста му шведът заяви, че е бил дрогиран и пиян и не помни нищо от случилото се, но съжалява много и няма обяснение как е могъл да направи такова нещо. 65-годишната камериерка Дияна Петкова от София бе със счупена челюст след инцидента.

Според районните магистрати, това не е най-бруталният случай и е факт, че има по-тежки, но цялостното поведение на шведския турист от датата на събитието и начина на извършването му показват липса на елементарно човешко отношение. Сундберг така и не признал фактите, направил го е адвокатът му.

По време на съдебното заседание днес адвокатът на шведа определи случая като 4-месечна съдебна сага. Според него срокът на проведеното разследване е неразумен и в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека. Защитникът смята, че делото е можело да приключи в рамките на 14 дни с окончателен съдебен акт. Според него широкият обществен отзвук не е сред обстоятелствата, които съдът трябва да има предвид.

Адвокатът поиска съдът да не се влияе от това дали случаят е даван по телевизията и е отразен от другите медии. Прокурор Радост Бошнакова пък го репликира, че прокуратурата защитава интересите на обществото, а и деянието е с висока обществена опасност. „Не е сложно, не е трудно лицата, които идват в България, да спазват определени норми и правила“, каза тя.

Самият Ралф Сундберг заяви, че съжалява за случая и никога повече няма да посяга на човек. Той добави, че се е заблудил и помислил, че лаптопът му е откраднат и е бил под въздействие на алкохол.

Максималният размер на глобата, която можеше да получи обвиняемият, беше 5000 лева.