Рано тази сутрин студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, прекратиха блокадата заради "оказания обществен и медиен натиск върху тях".

"Заради окупацията сме претърпели загуби и има престъпление - беше обсебена публична собственост и сме длъжни да реагираме, дори да няма щети и нека да оставим на юристите да преценят дали ще има съдебен иск", коментира Илчев пред журналисти, цитиран от БТА и БНТ.

По-късно той уточни, че дори да има щети, те са незначителни.

Илчев каза още, че на ректорски съвет ще бъде обсъдено дали да има последствия за окупаторите, като ще има консултации с деканите на техните факултети.

Ректорът беше категоричен, че ръководството на СУ ще предприеме мерки, за да ограничи възможностите за следващи окупации, след като има хора, които не се стеснявали да използват Алма Матер за политически цели.

Той обаче подчерта, че никога не е имало намерение полицията да нахлува в СУ, каквато информация имаха окупаторите.

"СУ имаше много по-добра охрана преди Симеон Дянков да ни намали бюджета с 35%. Добрата охрана струва пари", добави Илчев. 

Той съобщи, че ще бъдат сменени действащите охранители и ще се наеме външна охранителна фирма.

Илчев изтъкна, че блокадата е паднала след усилия както от страна на преподавателите, така и с помощта на Ранобудните студенти. Снощи група от преподаватели и студенти, които организираха първата окупация, са разговаряли с групата, барикадирала се вътре.

Илчев разграничи двете акции на окупация. По думите му след разговорите със сегашните протестиращи се убедил, че с тях не може да бъде постигнат консенсус.

За съжаление, те бяха повлияни прекомерно от пропагандата. Бяхме говорили и със студентите, които организираха първата акция, че неминуемо различни политически сили ще се опитат да ги използват. Всъщност за мен това е най-страшното и най-лошото”, добави той.

Зам.-ректорът по учебната част доц. Милена Стефанова съобщи, че по предварителна справка в дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти.