Митов е обвинен за престъпление по служба заради платени неправомерно на фирма пари за служебни пътувания - за самолетни билети, хотели и застраховки, а Ангеличин - в безстопанственост.

Първо eксминистърът беше с мярка за неотклонение "подписка”, но по-късно съдът я отмени. Така сега и двамата с Ангеличин остават без мярка за неотклонение по време на делото.

На днешното заседание беше прочетен обвинителният акт срещу двамата и определена следваща дата - 21 март, когато ще бъдат призовани за изслушване 10 от общо 18 свидетели.

Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01-22.07.2016 г. не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това МВнР е било ощетено с 494 458,03 лв.

Обвинението срещу Христо Ангеличин пък е за това, че в същия период, като зам.-министър на външните работи, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР. В резултат на това са последвали горепосочените щети, изплатени по силата на две споразумения, сключени между МВнР и МЗХ, на фирмата. Сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение, уточняват от прокуратурата.

Сигналът, по който срещу двамата беше повдигнато обвинение, беше подаден от бившия външен министър Кристиан Вигенин (БСП.)

По време на днешното заседание адвокатът на Митов Ина Лулчева поиска съдът да отстрани прокурор Боряна Бецова - един от тримата обвинители по делото, предаде БТА. Причината е, че в заповедта на главния прокурор за командироването й от градската прокуратура няма мотиви, каквото е изискването по закон. Както и, че в изказване пред медиите Бецова е проявила отношение към Митов, като е казала, че след намесата на прокуратурата са върнати 500 000 лв., платени неоснователно на туристическа агенция.

Съдът прецени, че не може да прави "инцидентен административен контрол" на заповеди на главния прокурор. За изказването на Бецова съдиите решиха, че дали престижът на Митов е уронен е основание за търсене на друг тип отговорност.

Пред медиите прокурор Пламен Петков коментира, че заповедта на главния прокурор може да се обжалва по административен път. По думите му прокурор Бецова е нужна за това дело, тъй като тя е изготвила обвинителния акт и е водила разследването.

На въпрос дали не са много прокурорите по това дело, след като пак трима са ангажирани за мегаделото КТБ, Петков каза, че не вижда проблем и че бройката е решение на ръководството.

Самата Бецова каза, че не е пристрастна към подсъдимия и няма нищо против и без нея да протече делото. Според нея е логично да участва в делото, тъй като тя е водила разпитите на всички свидетели.

Адвокат Ина Лулчева коментира, че за защитата няма пречка в бройката на прокурорите, след като държавата "може да си позволи лукса, защото това са и държавни средства".

Адвокат Христо Ботев, който защитава Христо Ангеличин, заяви, че сумата, за която се твърди, че е ощетено МВнР, е върната много преди намесата на прокуратурата, като даже имало 600 лв., платени отгоре.

Самият Митов коментира неотдавна, че няма нанесени материални щети на МВнР и това е било установено от прокуратурата. По думите му "няма нищо ненормално или несъобразно със закона" едно министерство да подпише с друго временно осигуряване на самолетни билети. По думите му това е правено многократно в българската административна практика и няма нищо нередно в този случай.

Това е първото дело, свързано с корупционни действия по високите етажи на властта, което Спецсъдът ще гледа, след като Народното събрание му даде правомощия да съди висши държавници.