Карлово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. На площад "Васил Левски" се проведе възпоменателна церемония в памет на националния герой, предаде БТА.

Вижте снимки>>>

За българската православна църква Васил Левски е Дякон Игнатий, за един от първите му историографи - Захарий Стоянов - Левски е Баща на апостолите, а за нас Левски е свобода, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. "Свобода, която той защити със собствения си живот", добави той.

По думите му 150 години след гибелта на Апостола на свободата ние навеждаме чела и се прекланяме отново пред неговия живот, дело, саможертва и висок морал.

"Левски остана във времето, Левски изпълни дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем - начинът е само един - дела трябват, а не думи", каза по време на церемонията министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Снимка: БТА/AP

Пред паметника Васил Левски събралите се хора запазиха едноминутно мълчание, паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола на свободата. Церемонията завърши с тържествена заря-проверка. На отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски присъстваха и министърът на културата Найден Тодоров, областният управител, общински съветници, духовни лица, генерали, офицери, сержанти, войници и граждани.

На 15 май 1903 г. в Карлово е направена първата копка на паметника на Васил Левски и е организирано голямо тържество, на което присъстват княз Фердинанд, министри, общественици. Паметникът, дело на скулптора проф. Марин Василев, е завършен и открит през юни 1907 г.

Снимка: БТА/AP

Утре в 11:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се проведе шествие до родната къща на Левски, днес Национален музей "Васил Левски", където ще бъдат връчени наградите на комитет "Васил Левски" - Карлово.

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.