С официална церемония и Поход на толерантността "Ние помним" в София бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, загинали в нацистките лагери на смъртта, предава БТА.

Походът се превърна в ежегоден израз на стремежа на българския народ към свобода, равноправие, човеколюбие и хармонично съжителство, без значение на етноса и религията, се посочва в поздравлението от името на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, прочетено пред присъстващите.

Снимка: БТА

Спасяването на българските евреи през Втората световна война е основание за заслужена гордост за съвременните българи, отбелязва Габриел, след като припомня хронологията на събитията. Тази страница от българската история поражда вдъхновение за борба със съвременните прояви на антисемитизъм, тя дава пример за единство и съпричастност, който българското общество да следва.

Днес повече от всякога има нужда активно гражданско общество, което познава и отстоява своите права, общество, в което толерантността, равноправието и хуманизмът са изконни морални ценности, допълва тя.

Вижте всички снимки ТУК>>>

През октомври 2023 г. Министерският съвет прие Национален план за действие за борба с антисемитизма 2023-2027., който е отговор на необходимостта да опазим страната и обществото ни от надигащия се в световен план антисемитизъм, както и инструмент за съхраняване на богатото историческо и културно наследство и на паметта за Холокоста. С наличието на този план и на определен с решение на правителството национален координатор за борба с антисемитизма България е сред водещите държави членки в ЕС, казва още Габриел.

Честването на 81 г. от спасяването на българските евреи е ден на преклонение, но и на почит към всички наши съграждани, които се обединиха и опазиха живота на близо 50 хиляди евреи, каза заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов.

Днес е и ден на памет, каза още той и увери, че няма да бъдат забравени и онези над 11 хиляди евреи, загубили живота си в лагерите на смъртта. Със своята решителност и действия преди 81 г. българските интелектуалци и свещеници извоюваха победата на човечността и доброто, показаха, че историята може да се промени, добави той.

Снимка: БТА

София е град на толерантността и мъдростта, завещана ни от вековете, каза още той и посочи, че човечността и доброто са каузи, заради които трябва да бъдем обединени.

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари изрази благодарността за спасяването на българските евреи и посочи, че това е едно от нещата, което "ни прави толкова свързани".

Той посочи, че актът на спасението е много важен и защото точно в този етап на историята, при конкретните обстоятелства, хората са издигнали гласа си, за да не бъдат депортирани българските евреи. Посланикът отбеляза, че е лесно да се изразява подкрепа в добри времена, но трудното е да се даде подкрепа в тежки времена.

Снимка: БТА

Проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", призова да помним историята и да се поучим от грешките ѝ, както и да носим отговорност за света, в който живеем. На младите хора непрекъснато се обяснява историята на Европа, България, на Израел, за да могат да израснат като достойни български граждани, каза проф. Оскар.

Снимка: БТА

За тях е непонятно как е възможно да се случат действията от времето на Втората световна война, как е възможно хора да избиват други хора и имено заради това трябва да познаваме историята и да се поучим от нея, защото виждаме, че светът, в който живеем, става все по-небезопасено място.

По думите му има надигащ се национализъм и призиви за война в различни части на света. Младите хора виждат и днешната действителност в Израел и всички ние сме съпричастни както с трагедията в Израел, така и със случващото се в Украйна, и искрено вярваме, че силите на доброто ще надделеят, каза още той.

Снимка: БТА

На 7 октомври 2023 г. над 1300 израелски граждани бяха убити, а стотици бяха взети като заложници, припомни проф. Оскар нападението в Израел и допълни, че вече пет месеца над 130 заложници, повечето от които жени, са някъде из тунелите в Газа. Българските институции от първия ден изразиха своята подкрепа към Израел и осъдиха това варварско престъпление и оттогава до днес тази позиция не се е променила, каза още проф. Оскар. Ние високо оценяваме подкрепата на българската държава към народа на Израел, допълни той.

На церемонията присъстваха и представители на различни институции, министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов, посланици и др. Венци и цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от името на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, от името на вицепремиера в оставка Мария Габриел, от името на председателя на Народното събрание Росен Желязков, от името на парламентарната груп на ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", от името на председателя на парламентарната група на ДПС, от името на кмета на Столичната община Васил Терзиев от името на посолствата на Израел, на Австрия, на Германия и на Полша, и др.

Снимка: БТА

"Днес, когато повече от всякога имаме нужда от урок по родолюбие, си спомняме за подвига на Българската православна църква, политици, общественици, интелектуалци и обикновени граждани, които не допускаха да бъдат изпратени на смърт техните сънародници евреи", написа в социалната мрежа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Събитията от март 1943 г. отекват и до днес в световната памет, напомняйки че надежда има дори в моментите на най-непрогледен мрак, стига да бъде потърсено и намерено обединението в името на една по-висша кауза. Гордеем се и сме признателни за подвига на предците си, довел до спасението на близо 50 000 български евреи. Бог да прости невинните жертви на Холокоста, измежду които и 11 343 евреи от териториите на днешна Гърция и Република Северна Македония, чиито животи българите не можахме да опазим", добавя бившият премиер.

Нашето общество никога не е изпитвало и не е допуснало разрушители прояви на антисемитизъм, каквито видяхме в други части на Европа. Това каза днес в село Горско Сливово, община Летница, президентът Румен Радев, който участва в церемония по откриване на преименувана улица в селото на световноизвестния израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар.

"Днес сме се събрали на една знакова дата в нашата история - 81 години от героичния акт на целия български народ, на българските институции, на българската православна църква, на професионални и творчески обединения, на университетски и научни среди, на многобройни обикновени български граждани, обединени от силната воля да спрат безумието на една от най-мрачните епохи в човешката история, обзета от човеконенавистната хитлеристка идеология за унищожение на еврейския народ", подчерта президентът.

Той допълни, че днес "трудно можем да си представим каква невероятната духовна сила, смелост и решителност е трябвало, за да се изправят срещу смазващата машина на Вермахта, прегазила цяла Европа. Нашите предци го направиха, водени от вярата в хуманизма, в толерантността и в доброто", добавя БТА.

Еврейската общност в Пловдив също отбеляза 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението, организирано от еврейската организация "Шалом", се проведе в двора на старото еврейско училище, сега Частно средно училище "Дружба".

"В днешния ден си спомняме историята на гонение, страх и мъка обхванали душите на нашите предци, историята, в която българското общество реагира на несправедливостта, православната църква застава в защита на сънародниците си от друго изповедание. История, в която депутати подписват декларация против готвената депортация на евреите от България и невероятната история на създаването на гражданско общество по време на война в страна, съюзник на нацистите от Германия", каза в словото си Светлозар Калев, председател на "Шалом" - Пловдив.

Калев припомни имената и действията на личностите, обявили се в защита на евреите като Димитър Пешев, митрополит Кирил, екзарх Стефан, общественика и журналист Недко Каблешков, юристите Йордан Ковачев и Георги Кръстев, председателя на Търговско-промишлената камара Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, журналистът Лука Говедаров, полк. Цветан Мумджиев, занаятчийската гилдия, представена от шивача Никола Миленков.

Сега аз говоря за случки, които, взети заедно, формират една изключителна, феноменална история за спасение на десетки хиляди човека, допълни Калев. Той допълни, че е важно да се пази истината за тези събития, да не се позволява на някой да променя съдържанието на фактите и да се разказват случките от спасението на българските евреи на младите хора, добавя БТА.

Снимка: БТА

Българите трябва да се гордеем с право с този наш акт по време на Втората световна война, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той посочи, че Пловдив е символ на толерантността и на това как различни етноси и религии могат да живеят заедно.

Дядо ми не е можел да си представи, че неговите приятели ще загинат и неговият акт е преди всичко човешки, посочи Ани Миленкова, внучка на Никола Миленков, изпратил лична протестна телеграма до царя, призоваваща за отмяна на мерките срещу евреите. Тя допълни, че е възпитавана да се ценят хората по качествата и достойнствата им, а не по принадлежността към някаква националност.

Чествания имаше още в Бургас и в други български градове.

Снимка: БТА