Със съборна Света литургия и с благодарствен молебен днес беше почетен 77-ия рожден ден на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Празничните богослужения, които продължиха повече от два часа, бяха отслужени в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София. На тях не присъстваше патриарх Неофит, който дълго време се лекуваше в Софиямед заради пневмониия и влошено здраве.

Светата съборна литургия и молебена за празника на Негово Свейшество бяха водени от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия - епископ Герасим, от Белоградчишкия епископ Поликарп и от Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Заедно с тях служиха ставрофорен иконом Николай Георгиев - предстоятел на митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя", и софийски свещенослужители, съобщи БТА.

"На днешния 15 октомври отбелязваме тържествено рождения ден на Негово Светейшество Софийски митрополит и български патриарх Неофит. Събрали сме се на съборна Света литургия, за да се помолим за Негово Светейшество - Бог да го дари с дълголетие, да озари и освети пътя му със своя благодат, за да може, за дълго време да бъде сред нас, да ни благославя и да ни насърчава в духовния живот, и да води Българската православна църква мъдро и благодатно към светли и достойни бъднини", каза в словото си Белоградчишкият епископ Поликарп.

Отец Николай Георгиев подари на патриарх Неофит букет с бели цветя от името на духовенството и на Църковното настоятелство на храма "Св. великомъченица Неделя".

В края на празничните богослужения поздравление към патриарх Неофит от името на руския патриарх Кирил отправи архимандрит Васиан, който е представител на Руската православна църква в България. Архимандрит Васиан също подари букет с цветя на българския патриарх.

Стафрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква у нас, също предаде поздравления за рождения ден на Негово Светейшество от името на румънския патриарх Даниил.

По време на празничните служби за рождения ден на патриарха в храма постоянно идваха вярващи, които с молитвено присъствие почетоха личния празник на Негово Светейшество.

Снимка: БТА

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 г. в София. На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, беше извършена още същия ден - 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".