Патрирх Неофит е в стабилно състояние, стана ясно от думите на здравния министър д-р Асен Меджидиев по бТВ.

"В добро здраве беше патриархът. Не съм обезпокоен", каза той по повод новината, че духовният водач на Българската православна църква е на лечение в "Софиямед" отпреди няколко дни.

"Първото правило на лекаря е да не коментира здравословното състояние на пациента" - така министърът мотивира отказа си да даде повече информация за боледуването на патриарха.

Меджидиев уточни, че самият той не е знаел за хоспитализирането му в болницата, а е разбрал едва на място, когато отишъл по повод на проверка. Тогава двамата са разговаряли за кратко.

Преди около седмица от Светия синод съобщиха официално, че патриарх Неофит е приет в болница "Софиямед".

"Канцеларията на Св. Синод уведомява, че поради обостряне на хроничните му заболявания Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е приет за диагностика и лечение в УМБАЛ "Софиямед". Светейшият патриарх се моли на Бога за мир, здраве и благоденствие на чедата на Родната ни Православна църква. Призоваваме клира и верния боголюбив народ да се молят за бързото възстановяване на Негово Светейшество, както и да приемат за достоверна информацията, обявена единствено от Светия Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия", обявиха от Светия Синод.

Това е втори път за тази година, в който патриарх Неофит постъпва в болница. През май той претърпя инцидент, при който, при падане, счупи бедрената си кост и беше опериран.

Вчера патриархът изпрати съболезнования по повод кончината на британската кралица Елизабет.