Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е част от работата на природозащитната организация WWF от 2020 г. насам. Panda Labs е младежката програма на WWF за зелени иновации. Тя дава възможност на млади хора от цялата страна да се включат в борбата с едни от най-належащите екологични проблеми в заобикалящата ни среда. Програмата насърчава ученици и студенти да разгърнат своя потенциал и с помощта на изявени ментори да се превърнат в природозащитници, иноватори, инженери и предприемачи.

С кампанията си "Подари природа. За нашето бъдеще" WWF разказва повече за Panda Labs.

Повече от 500 младежи са преминали през Panda Labs само за няколко години в опит да намерят решение на наболели казуси като тези:

Разхищението на храна - данните сочат, че 40% от храната, произведена в световен мащаб, се изхвърля;

Летните жеги в градска среда - според експертите големите градове обичайно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги райони, което застрашава живота на хората и предизвиква икономически щети;

Ограничаването на разпространението на микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.

По време на програмата участниците имат подкрепата на предишни финалисти, научни експерти и опитни предприемачи, които им помагат да развият и представят своите идеи. В рамките на два дни и половина те изследват проблема от всички гледни точки: търсят неговите корени, последиците за природата и хората и начина, по който бизнесът може да помогне. Най-добрите отбори получават възможността да прекарат една седмица, изпълнена с обучения. Колкото по-оригинални, ефективни и изпълними са те, толкова по-голям е шансът да бъдат отличени с голямата награда - стартово финансиране от 7000 лева, за първоначални тестове на тяхната бизнес идея и създаване на прототип.

Макар естеството на проблемите да изглежда много по-мащабно от ученическите възможности, отборите в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:

Отбор SmartFood, които създадоха биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли;

Отбор КафЕко, които превърнаха утайка от кафе в екологична алтернатива на дървата за огрев;

Отбор BioFoam, които успяха да съставят формула за пестицид, създаден изцяло от натурални съставки като коприва и чесън;

Отбор Амазия, които разработиха система за озеленяване на фасади в градска среда, която намалява нуждата и разходите за климатизация.

Вдъхновено от Panda Labs, младежкото въображение роди още много други софтуерни, технологични и артистични решения като хляб от бира, електрификация на ретро автомобили, ремонтиране на пътища с преработена пластмаса, охлаждане на покривните пространства в градовете и т.н.

"Предизвикателството на Panda Labs привлича ученици и студенти от всички краища на България: от София през Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, но пълни с талант градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 населени места у нас. И най-важното е, че участието в програмата не приключва с последната презентация и оценката на журито. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, готови да отделят от времето си, за да насърчават и подкрепят участниците, означава че приключението в света на предприемачеството тепърва започва", сподели Виктория Табакова, експерт "Младежка ангажираност и младежки политики" във WWF.

Младите хора и справедливия преход

За да подпомогне борбата с климатичните промени, които оказват ежедневно влияние върху начина ни на живот, Panda labs проведе ексклузивен семестър посветен на бъдещето на енергията и развитието на въглищните райони у нас. Освен в България той се състоя едновременно в още три Балкански страни - Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Той провокира небивал интерес:

766 ученици и студенти, живеещи във въгледобивните региони на четирите държави, взеха участие в поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и международни срещи, в които обменяха добри практики и споделяха опит;

Те генерираха 55 идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници;

150 активни млади хора бяха включени в конкретни дейности, свързани с изготвянето на политики за застъпничество на местно ниво.

"Преходът към възобновяема и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България. Този преход трябва да бъде справедлив - както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора. Те заслужават шанс за достоен и щастлив живот, като подкрепят местната икономика и помогнат за възстановяването на щетите от въгледобива", коментира Апостол Дянков, ръководител програма "Климат и енергия" във WWF.

В България програмата получи сериозна подкрепа от над 15 партньорски организации и институции, включително и от община Перник - важен център на един от двата въгледобивни района у нас.

Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията "Подари природа. За нашето бъдеще". Вижте как на wwf.bg/koleda.

Столична община вече го направи.

Dir.bg е медиен партньор на кампанията.