Минути след драматично приключилия за Нургюл Салимова шахматен финал в Баку, в социалната мрежа Фейсбук се появиха и първите реакции на родни и чуждестранни политици за заслуженито й второ място на Световната купа.

Лидерът на Слави Трифонов беше сред първите поздравили я: "Познавам това момиче. Нургюл Салимова. Два пъти ми е гостувала, защото тя от дете води битки по света в този толкова интелектуален спорт - шахмата. От дете се бие за България. Не, че сега е много възрастна, но от много малка печели партии шах в името на родината си. Само тя и нейният треньор. И чак сега ли се сетиха всички? Даже телевизиите пратиха екипи в село Крепча, за да задават на жителите на Крепча невероятния въпрос - подкрепяте ли Нургюл?

Ами, да - подкрепят я, къде ще ходят? Тя като си е в България си живее там. Къде да живее? Село Крепча, родното място на най-големите шахматисти в света.

Вижте к"во, иронията настрана.

Kато цяло е толкова хубаво, че подобни деца се раждат в България. Толкова е зареждащо, мотивиращо, стимулиращо, че подобно дете се е родило в България.

Проблемът е, че то води само битка за родината си, а родината му - разбирай държавата, всъщност го е изоставила.

Сега се сещат политици, медии, федерации и дори не знаят тя за какво се бори в момента - за световна титла или за световна купа, защото това са две различни неща.

И тя днес не спечели световната купа, но спечели сърцата на всички българи, които се запознаха с нейната битка.

Ние сме тези, които можем да направим така, че държавата да мисли за своите граждани и да се грижи за своите таланти", написа Трифонов с своя фейсбук профил.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючук пък заяви: "Нургюл Салимова не завоюва Световната купа по шахмат, но нашето момиче прослави България! Тя е вдъхновение, тя е път в безпътицата, тя е добрата новина в днешните новинарски емисии! Благодарим ти, Нургюл, за всички емоции, които ни даде, ти вдъхна надежда на родината и сънародниците си, че има за какво да се борим, щом имаме деца като теб!".

"Нургюл Салимова стигна до финала на турнира за Световната купа по шахмат. И загуби от достоен противник след оспорвана битка, в която тя спечели още повече симпатии от почитателите на тази игра. Нургюл, с титлата или без нея, за нас в Бургас ти си герой и победител! Гордеем се с теб, поздравяваме те за силната игра и ти пожелаваме също толкова успешно участие в следващия голям турнир - този на претендентките за титлата Световен шампион!", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Коментар по повед финалния двубой се появи и на страницата на руското посолство в България: "Руската шахматистка, гросмайстор Александра Горячкина спечели Световната купа по шахмат за жени - състезанието за титлата "шахматна кралица" приключи преди няколко часа в Баку. Достоен съперник на Александра във финалния мач стана българската шахматистка Нургюл Салимова. В изключително упорита и трудна борба тя отстъпи първото място на рускинята и стана вицешампионка на света. Поздравяваме от сърце Нургюл и целия български шахмат с това високо постижение и пожелаваме нови победи!", заявиха от руското посолство.

"Нургюл за нас е световна шампионка, независимо, че загуби. Ние ще я псорещнем като герой. Нургюл ако не беше досега, никой нямаше да знае къде се намира село Крепча. Нека и България да се гордее с нея, каза пред БНТ кметът на родното й село Бахри Алиев.