Това каза в Русе строителният предприемач, филантроп и дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада Игнат Канев, който след 10 г. отново се върна в България, предаде БТА.

В крайдунавския град той посети Русенския университет и се срещна с ректора и академичната общност. Препълнена зала със студенти и преподаватели посрещна бизнесмена. Визитата на родения в русенското село Горно Абланово милионер е по покана на ректора проф. Христо Белоев.

По думите на Канев в България има свобода и бъдеще. Той заяви, че "каквато и да я видя България, тя за мен е България".
"Макар че имам всичко, родният край си е роден край. Той не може да се замени с нищо", каза още Канев, който през 1956 г. създава в Канада собствена фирма, а днес компанията му има над 250 млн. долара годишен оборот. 10% от служителите в нея са българи, като други 5 на сто работят сезонно.

Пред събралите се преподаватели и гости Канев разказа как е заминал за Канада на 15 години и колко трудности е имал в началото, тъй като не знаел дори и езика.
По думите му до момента той е помогнал на над 700 българи да си намерят работа в Канада.
"Аз съм постоянен посланик на България в Канада. Всички посланици идват за по три-четири години, но аз съм постоянно там", каза Канев.
Относно дали има нови проекти, той отговори, че в Канада работи с университета в Торонто. В България също има потенциал и в бъдеще ще продължи да помага.

На въпрос как вижда политиката в България през годините, той обясни, че политическите лидери се държат на много високо ниво в Канада и уважава всички, тъй като те представляват страната ни.

На коментара, че въпреки възрастта си - 86 години, изглежда добре, Канев отвърна шеговито, че има млада булка, но и спортува. "Играя тенис два-три пъти в седмицата, а голф - всеки следобед", сподели той. Работният му ден започва в 7 часа сутринта и продължава до вечерта.

В началото на срещата ректорът проф. Христо Белоев му връчи почетен знак на Русенския университет.

Игнат Канев е роден през 1926 г. Бил е на 14 години, когато емигрира в Австрия. През 1951 г. заминава за Канада.
За българите в България Канев - или както го наричат в Канада - Иги Канев, е милионерът, напуснал като младеж и успял в живота да натрупа своето състояние в последната си родина Канада. Човекът, който дарява на училища, университети, домове, това, от което имат нужда. Игнат Канев е награден с орден "Стара планина", първа степен през 2002 година.