Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година. Именно тук са записани едни от най-светлите страници на българската бойна слава, защото девет дни продължава тази епопея на неравна борба за честта на българите. Това каза държавният глава Румен Радев късно снощи в приветствието си на тържествената церемония в Дряновския манастир по повод 145-годишнината от Априлската епопея.

Румен Радев подчерта, че и след 145 години споменът за героичните събития, живите и ярки образи на българските апостоли и поборници не повяхват. По думите му далеч преди въстанието в Дряновския край вече е посято семето на свободата - църкви са издигнали гордо снага, училища и читалища са отваряли врати за жадните за знание и просвета. Президентът припомни, че в тази част на отечеството се зараждат светилища на духовна и културна просвета, на революционна борба и неслучайно начело на въстанието са застанали даскал и духовник - легендарните Бачо Киро и поп Харитон.

"Нека днес знаем и помним, че това не беше поход на отчаяните, беше горд марш на просветени хора, готови да покажат на света, че за българите достойнството и свободата стоят над всичко, че българите няма повече да търпят робския хомот", заяви държавният глава. Президентът посочи, че затова и до днес са живи думите на поп Харитон: Шепа хора не могат да освободят България, но те ще посеят семето на свободата, то ще пусне дълбоки корени, и всеки следващ, който поеме по техния път, ще има добра и богата жътва.

Според държавния глава трябва да черпим сили от непокорството и родолюбието на тези хора и да последваме техния пример, защото героизмът им е мерило за нашата доблест и за това какво ние днес сме готови да направим за България.

Вчера държавният глава Румен Радев посети дряновското село Руня, където участва в церемонията по откриване и освещаване на паметника на загиналите жители на селото във войните на България. Там президентът отправи приветствие към жителите и гостите на селото и поднесе цветя на новоизградения монумент. Вечерта в Дряновския манастир Румен Радев участва в тържествената церемония по случай 145-годишнината от епичната Априлска епопея.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили прие почетния караул, след което на тържествената заря-проверка. Румен Радев произнесе слово по повод 145-годишнината от Априлското въстание.