Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни, заявява в позиция държавният глава Румен Радев.

По думите му строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност - здравето и живота на българските граждани. Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие, посочва президентът.

Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите, заявява държавният глава.

Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема, посочва президентът Радев.

В заключение държавният глава призовава всички да подкрепят лекарите и медицинските работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия.

В четвъртък, 12 март, на журналистически въпрос в Плевен Румен Радев изрази увереност, че се работи двете системи - здравеопазването и икономиката, да издържат (на кризата, породена от разпространението на коронавируса). Той отново повтори: "Нека политиците не се правим на лекари, нека не изпращаме грешни послания - това води понякога до паника, води до страх, води до парализа. Има сформиран щаб - аз държа всеки ден връзка с него по няколко пъти. Ясни са посланията. Има кой в държавата да ръководи оперативно нещата, да осигурява ресурси и да предприема мерки, и да носи отговорност. Излизане от криза не се прави с двувластие - излизане от криза изисква единоначалие, ясни указания, инструкции и контрол за тяхното изпълнение.

Виждате, че в момент на кризи всички институции сме единни - има излъчен щаб, който се състои от най-добрите специалисти в тази област, има разработени указания. От тук нататък всички, и като институции, и като общество, трябва да ги изпълняваме. Президентската институция дава пример в това отношение. Всяко ръководство трябва да бъде солидарно и да мисли за обществения интерес. Когато кризата е сложна, нещата трябва да се ръководят от експертите - те да дават указания, политиците да създават организация", подчерта президентът.