201 депутати гласуваха единодушно въвеждането на извънредно положение в България, което бе предложено вчера от Министерски съвет и Националния оперативен щаб. Извънредното положение ще бъде от 13 март до 13 април.

Премиерът Бойко Борисов предложи да бъде създаден щаб от всички парламентарни групи за овладяване на последствията. Парламентарните групи да излъчат свои експерти, които да сформират заедно с членове на правителството щаб за справяне с икономическите последици от кризата. Борисов обяви това от трибуната на парламента, след като парламентът единодушно подкрепи предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение.

Борисов обяви, че така ще е ясно с колко пари разполага държавата и как може да си позволи да разпредели тази по думите му "мазнинка". Борисов отбеляза, че остава малко от мандата на това правителство и затова смята за честно всички парламентарни групи да участват в този щаб, който да се създаде по подобие на Националния оперативен щаб.

Заседанието започна с час и половина по-късно, заради извънреден председателски съвет, в който участва и премиерът Бойко Борисов. В Народното събрание са и министри от кабинета.

Според конституцията "при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение, със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите".

Снощи на извънредно заседание правителството реши да поиска от парламента да гласува въвеждането на извънредно положение заради епидемията. То предвижда забрана за пътуване в определени държави, възможност за затваряне на учебни заведения, детски градини, игрални зали, отмяната на спортни мероприятия, конференции.

Вчера се предложи висока глоба за неспазване на карантината в размер до 5000 лева, но се оказа, че в закона е предвидена подобна мярка. В момента Наказателният кодекс (чл. 355, ал. 2) предвижда, че който наруши наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по хората по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, се наказва с до 1 година затвор или пробация. Днес Борисов поиска цялата строгост на закона за тези, които не спазват карантината. "Не е нужно да има глоби, сега в закона е записано 1 година затвор. Това е много тежко наказание, трябва да го приложим ", обясни премиерът.

Снимка: БТА

Проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб,  запозна депутатите с обстановката в момента. У нас вече има 23 случая, един смъртен, а само във вчерашния ден са установени 16 случая. Всички държави бележат ръст на новорегистрирани случаи. В света 134 000 са установени, 4 900 са загинали, 70 000 са оздравели. В Китай има само 21 заразени за последното денонощие.

Според него едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат.

"Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина", каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. "Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои", каза ген. Мутафчийски.

По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция. Председателят на щаба заяви, че трябва да има правни възможности при извънредни ситуации да бъде мобилизиран целият медицински персонал. 

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обоснова предложението и благодари на медицинския персонал на първа линия. Тези медици щели да бъдат стимулирани.

Затварянето на границите  в много от държавите ще блокира икономиките, нашите складови бази ще бъдат поразени. Извънредните мерки носят големи поражения. Премиерът информира, че ще иска спешен разговор с председателя на ЕК, заради затварянето на границата от някои страни членки. Затварянето на границата на Словения, Хърватия, Румъния, Унгария ще препятства транспорта, нашите икономики са отворени, свързани, това буквално ще блокира стопанския живот, ще блокира нашите шофьори, семейства между границите, каза той. Ако не издействаме чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация, коментира Борисов.

Към днешна дата, ако се запази падането на потреблението, в края на годината бюджетът минимум с 3 млрд. лева няма да бъде запълнен, отбеляза премиерът. 

В никоя държава не са направили повече от нас. Ще дадем добър знак, ако се обединим, каза министър-председателят. Да покажем единство в продължение на един месец, призова премиерът. Според него мерките се въвеждат по-скоро заради недисциплинираните.

Коронавирусът съсипва света, променя ни начина на мислене, каза премиерът. "В началото всички го подценяваха. Когато затваряме училища и детски градини тези деца трябва да ги гледат родителите вкъщи", каза още Борисов.

"Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения, заяви премиерът Бойко Борисов.

Снимка: БТА

Борисов призова, когато е възможно, да се работи от вкъщи. Според него обаче не трябва да се затварят гишетата на различните институции, за да не се парализира докрай стопанският живот.

Имаме достатъчно дихателни апарати към днешна дата - с хиляди, каза още премиерът. Той добави, че включително от новите линейки могат да се вземат, да се сложат на шкафчета в болничната стая и да вършат работа. Борисов посочи, че здравната комисия след заседанието на МС ще получи предложения за по две седмици да се затворят редица заведения.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова заяви, че на председателския съвет са подкрепили предложените мерки от Министерски съвет. От БСП са предложили извънредното положение за един месец.

Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници", каза още Нинова.

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. "Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

"Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.

"Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето", отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми. Тя даде за пример други държави, които са намалили лихви и данъци.

В процеса да се включат и частните болници.

Снимка: БТА

ДПС също казаха, че ще подкрепят всички необходими мерки и ще съдействат за тяхното реализиране.

"Предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощията на Народното събрание да обяви извънредно положение въз основа на предложенията на МС. На извънредното заседание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на констицуионните права на гражданите. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система е да защити и съхрани конституционния ред. Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертая, че приемане на решение за обяваване на извънредно положение означава, че и Народното събрание означава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ.

Обединени патриоти и Воля също заявиха подкрепа, като се обосноваха.

Валери Симеонов се обоснова, че извънредното положение е крайно наложително.

"Ще настояваме за по-крути мерки", каза още Симеонов. Той посочи, че иска ограничаване на обществените мероприятия и продължаването на учебни занятия, както и такива във висшите учебни заведения.

"Искам да призова българките граждани да не се поддават на паника. Няма основание. Поне фактите го показват, но трябва да се вземат разумни, балансирани мерки", заяви Симеонов.

От "Воля" на свой ред декларираха подкрепа за въвеждане на по-строгата мярка.Готови сме да работим, дори извънредно, за да гласуваме всички необходими законови промени, обяви Кръстина Таскова. Според парламентарната група обаче ситуацията била подценена.

Имам чувството, че сме се оклюмали, а не гледаме оптимистично, отбеляза Павел Шопов /"Атака"/. Според него България се държи добре в сравнение с други народи.