По думите му, най-лошото вече е зад гърба ни, а оттук нататък трябва да слушаме учените, а не врачките.
„Най-лошото мина, за което мога и да се прекръстя. Но по-важното е да се поучим. Незабавно трябва да минем на етап градене и да се захванем с двете си ръце. Да започнем да възстановяваме щетите", подчерта държавният глава, цитиран от News.bg

Община Перник и областната администрация са внесли 4 проекта пред фонд „Козлодуй" и кандидатстват за рехабилитация на болницата „Рахила Ангелова", училища и детска градина, предаде Дарик. Сградите имат леки деформации, които обаче не са конструктивни. Тези, които имат конструктивни дефекти, което значи, че трябва да бъдат съборени, в Перник са 73.

Голяма част от тях са еднофамилни жилища, но има и блокчета, собственост на Мини Перник в ликвидация, чийто принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Министърът много бързо трябва да вземе решение какво ще се предприеме с тези блокчета, в които има хора с наемни договори, но и незаконно настанили се хора. Това няма да попречи на междуведомствената комисия да обезпечи ново строителство, обясни Росен Плевнелиев.

Към социалното министерство е предоставен проект към Агенцията за социални помощи за изграждане на социални жилища и за социално включване. Проблемът с част от посочените 73 рискови сгради може да бъде решен по линията на този социален проект, обясни президентът.
Той одобрява идеята на комисар Кристалина Георгиева да се пренасочи свеж ресурс за превенция от еврофондовете. Идеята много бързо ще бъде разгледана от министър Томислав Дончев и екипа му.

Според Плевнелиев това би могло да стане и с програмирането на фискалната рамка 2014-2020 година. Президентът не смята, че държавата трябва да задължава хората да застраховат имуществото си. Това трябва да бъде тяхна отговорност и задължение, каза той.

Държавният глава изтъкна още, че за да се ускори работата на комисията, описваща щетите в Перник. Той обясни, че размерът на обезщетенията за пострадалите от силното земетресение, ще се определя от лицензирани екипи от конструктори и оценители, а не от държавата и от кметовете., ще бъдат командировани 20 допълнителни екипа от оценители. До края на деня ще бъдат предоставени 37 фургона, 50 палатки и допълнителни химически тоалетни.

В Перник вече започна раздаването на еднократни социални помощи от 325 лева. За тях са подадени 2009 молби, като се очаква броят им да достигне до 3000. Близо 5000 са депозираните молби за обезщетение на домове, пострадали от земетресението. Очаква се броят им да нарасне двойно и да стане 10 000.

Росен Плевнелиев обясни, че молби могат да се подават 90 дни, след като изтече 14-дневният срок от първия ден, когато бе регистрирано земетресението. Сега е много важно да спрем да регистрираме фактите и да започнем да градим и можем да го строим още от днес, призова президентът.