"Бедствието, сполетяло страната ни, показа съпричастността на българите без значение от религия и убеждения, а представителите на всички религиозни общности отвориха храмовете и сърцата си за пострадалите."

Това каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си пред участниците във вечеря ифтар, организирана по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава посочи, че в основата на Рамазана е мъдростта, че едно общество е силно, когато е споено от непреходната сила на състраданието и милостта, когато дарява милосърдие и доброта на бедните, на онеправданите, на самотните и на болните.

Президентът подчерта, че българската нация е солидарна не само на думи и е доказала своята толерантност през вековете.

"Мюсюлманската общност в България е неразделна част от тази съпричастност и хуманизъм", каза държавният глава в словото си и припомни примера на хилядите дарители и доброволци от всички вероизповедания, които подадоха ръка на непознати в беда след катастрофалните наводнения.

Там, където има любов, хармония и всеотдайност, нещата се случват. Нека делниците ни бъдат изпълнени с повече човещина и разбиране, нека и в трудности и в празници винаги бъдем заедно.

Само така ще живеем истински и пълноценно, призова още президентът Росен Плевнелиев и отправи пожелания за мир, щастие и просперитет.

Главният мюфтия на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Хаджи изказа благодарност на държавния глава за организирането на вечерята ифтар, която е "явен показател за мирното съжителство между последователите на различни религии и етноси".

На тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и представители на всички традиционни вероизповедания в България, народни представители, дипломати, интелектуалци и общественици.