С дефиле на гайдари и родопска музика започна националният събор на Рожен. Повече от 200 гайди и родопски чанове огласиха планината, която оживя.  Роженските поляни ще бъде сцена на българската музика и фолклор, бит и традиции, много емоции и добро настроение в продължение на три дни.

Снимка: БТА

Повече от 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната ще пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни в трите дни на събора - 19, 20 и 21 юли. Изпълненията на участниците в Националния фолклорен конкурс са на фона на 320-метрово българско знаме, разгърнато на поляните.

Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби са включени в програмата на събора.

Снимка: БТА

Съборът бе открит от президентът Румен Радев, а от централната сцена прозвучаха родопска сюита в изпълнение на над 300 гайдари, "Бяла съм бяла, юначе", изпята от певиците на ансамбъл "Родопа" и "Излел е Делю Хайдутин", представена от Валя Балканска и акомпанимента на Петър Янев.

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде, заяви президентът Румен Радев в словото си на откриването на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Според него Роженският събор е празник на нашата българска родова памет и жив извор на българското единство. Днес над волните родопски поляни цари автентичният и непокорен български дух, посочи държавният глава. Съборът на Роженските поляни бе открит със звън от наниз чанове, разлюляни от президента и изпълнители от ансамбъл "Родопа".

Снимка: Булфото

"Ние, българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности. Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души", заяви президентът Радев в словото си. Според него родопчани пазят свято традициите и доказват, че свободата е състояние на духа.

"България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-обезлюдяващите краища на България", допълни държавният глава. Той сравни всяко обезлюдено родопско село с угасване на светилник, "който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените".

На Роженска сцена ще бъде представена за първи път и авторската фолклорна песен, посветена на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото