Родителите на 18-годишното момче, което изпадна в мозъчна смърт след катастрофата, предизвикана на пловдивски булевард от негов връстник с книжка от 15 дни, са дали съгласие за донорство, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Инцидентът стана около полунощ на 26 октомври на кръстовището на бул. "Цар Борис Освободител" и ул. "Граф Игнатиев" в града под тепетата. Сблъсъкът бе между два леки автомобила "Мерцедес", в които пътували само младежи. Катастрофата бе предизвикана от 18-годишния шофьор на едната кола, който е с взел свидетелство за правоуправление едва преди 15 дни, след като не спрял на знак "Стоп". Той бе оставен за наблюдение в Клиниката по неврохирургия на пловдивската болница "Свети Георги" с фрактура на черепа.

Най-тежко обаче пострада спътникът му - негов връстник, който бе транспортиран в критично състояние с мозъчен отток в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Свети Георги". Въпреки усилията на лекарите момчето бе с установена мозъчна смърт. 

След съгласието на родителите му за донорство, трима българи получиха втори шанс за живот.

Вчера е направена сърдечната трансплантация е направена на 43-годишна жена от медицински екип на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". Екип на Военномедицинска академия извърши чернодробна трансплантация на 57-годишна жена, а екип в УМБАЛ "Лозенец" присади бъбрек на 41-годишен мъж.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор" поднасят искрени съболезнования към близките на младия мъж и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.