5 дни след като социалните служби в Германия отнеха 7-месечното бебе на българско семейство заради подозрения за насилие, днес малката Катерина отново беше в прегръдките на родителите си, но  за кратко. Срещата е дългоочаквана - отброили 5 дни, или 120 часа или... 7200 минути или хиляди секунди, за да зърнат детето си.

"В началото не ни дадоха да я гушнем. Малко по-късно разрешиха. Усмихна ни се. Зарадва се много и тя. На срещата много внимавахме някой да не стъпи накриво", разказа пред БНТ Мирена Славова - майка на Катерина.

"Детето е добре. Изглежда добре. Позна ни", каза и бащата Георги Славов.

Днес родителите на Катерина са получили и подробен протокол от унгарската полиция за претърпяната от тях катастрофа, при която пострада и малката Катерина. Информацията вече е предоставена на адвоката на семейството.

Българско семейство, живеещо в Хамбург, потърси помощ от институциите у нас след като 7-месечното им бебе Катерина им бе отнето от Германската агенция за закрила на детето миналата седмица. Причината - след катастрофа детето имало кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом и се усъмнил, че детето е претърпяло инцидент в семейството. Той сигнализирал местните органи, които решили да отнемат детето.

"От болницата в Хамбург ще прегледат детето отново, за да установят дали родителите имат вина, дали са се отнесли грубо или не. Тъй като не е 100 % изяснено всичко. Трябва да се прегледат всички факти. Разбира се, че има надежда. Възможно е нараняванията да са вследствие на раждането или от катастрофата", каза адвокатът на семейството Рудигер Шулц-Гансен.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че случаят със 7-месечната Катерина се следи от първия момент.

"Казусът с детето се следи от първия момент, в който получихме информация от нашите консулски служители в Берлин. Във връзка сме с всички страни, включително с германските власти, за изясняването му", посочи . Разбирам и съчувствам на родителите, и разбирам, че търсят подкрепа отвсякъде, добави тя, като увери, че имат подкрепата на българската държава и се работи в интерес на детето и на семейството.

Министърът обаче напомни, че изнасянето на подробности и публична информация в подобни случаи понякога по-скоро вреди. Работим, в тясна координация сме с всички страни, не само МВнР, но и други министерства като Министерството на правосъдието. Надявам се всичко да се разреши в интерес на детето и на семейството, коментира Екатерина Захариева.

 

На 21 януари предстои заседание на съда в Германия, на което може да се реши съдбата на малката Катерина.